Regija
GRADNJA EKOSPALIONICE U ŽUPANJI

Projekt desetljeća prezentiraju 15. siječnja?
Objavljeno 9. siječnja, 2013.

ŽUPANJA – Nakon što je polovinom prosinca na sjednici Gradskog vijeća poduzetnik Petar Antunović pompozno najavio interes bečkog holdinga o ulaganju bajoslovnih 300 milijuna eura u projekt ekološkog zbrinjavanja otpada koji će Županji donijeti procvat, oživljavanje gospodarstva i otvaranje 200-tinjak radnih mjesta, Županjci nestrpljivo iščekuju nastavak priče. Antunović je, naime, od gradskih čelnika zatražio da se ekspertnoj skupini što prije omogući prezentacija projekta, što su vijećnici jednoglasno prihvatili. Potencijalni investitori u Županji se još nisu pojavili, a kada će, upitali smo posrednika Antunovića, koji je, kako je rekao, čelnike holdinga nakon godinu dana pregovora uspio uvjeriti da umjesto u Slavonski Brod investiraju u Županju.

Ustvrdio je da će prezentacija projekta biti sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 15. siječnja, jer bečkom holdingu tada počinje financijska godina i imat će novac na raspolaganju. Naš sugovornik najavljuje da bi trebao osobno stići i generalni direktor, što, kaže, daje posebnu težinu cijeloj investiciji. Antunović nam je u velikom stilu ponovio kako će bečki holding s dvije tvornice pokriti Slavoniju, a Županja mu je vrlo bitna zbog Save, odnosno plovnog puta radi dopreme sirovine.

Županjci su poprilično skeptični. “Daj Bože da od toga nešto bude, ali izgleda previše bajkovito da bi bilo istinito. Gradnju naftnog terminala i tvornicu biodizela u Županji najavljivali su i Rusi i obećavali zaposliti čak tisuću ljudi. No, projekt vrijedan 40 milijuna eura zapeo je zbog dijela dvorišta u krugu Sladorane! Iako ondje postoje još hektari i hektari zemljišta predviđenog za prodaju, Rusi su zapikirali baš taj dio koji im je samo poslužio kao povod za odustajanje, a posrednik u pregovorima, koliko se sjećamo, bio je također Petar Antunović”, prisjećaju se naši sugovornici.

Gradonačelnik Davor Miličević predložio je da bečki holding preuzme ZOIS i stavi u funkciju regionalno odlagalište otpada istočne Slavonije, ali Antunović odbacuje takvu mogućnost. M. L. Omerović

Gradonačelnik Davor Miličević predložio je da bečki holding preuzme ZOIS

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike