Regija
GEOCACHING

Turisti će po Baranji tražiti blago
Objavljeno 9. siječnja, 2013.

BELI MANASTIR - VIP ili oni sasvim obični turisti, po Baranji će ubrzo tražiti - blago. I to u kutijama. Batinski spomenik, Zeleni otok, Eko centar Zlatna Greda, Tikveš, Kopački rit, dvorci u Bilju i Dardi, bazeni u Kneževim Vinogradima, karanačka Baranjska kuća, Vidikovac na Banskoj kosi, Eko selo hotela Patria, Šećeransko jezero, spomenik Bolmanskoj bitci, vinske ceste..., samo su neke od najmanje 20-ak lokacija gdje će spomenute kutije biti postavljene. U njima ipak neće biti blago nego promidžbeni materijal, a riječ je o projektu koji zajedno provode TZ Baranje i belomanastirska tvrtka Subra Consulting.

- Geocaching je svojevrsna igra potrage za blagom, a cilj nam je kroz nju promovirati Baranju diljem svijeta - kaže voditeljica projekta Milica Milosavljević, naglašavajući kako nije riječ o nekoj novotariji, budući da u svijetu postoji zajednica od čak pet milijuna geocachera, koji krstare raznim državama, i igrajući se traženja blaga, upoznaju okoliš, ali i ostavljaju novce.

- Blago su, dakle, plastične kutije s reklamnim materijalima i “tričarijama”, a geocacheri ih pronalaze uz pomoć GPS uređaja na mobitelu. Kutije se obično postave na turistički zanimljiva područja i cilj je posjetitelje, koji vole boraviti na otvorenom, natjerati da šetnjom upoznaju kraj u kojem se nalaze - objašnjava. Ideja ponikla u Subra Consultingu naišla je na plodno tlo u TZ Baranje.

- Naša je želja promovirati Baranju na nov način, kroz brzorastući segment turizma u svijetu, koji nije ograničen granicama, jer se turisti geocachingom mogu baviti gdje god dođu - ističe Nenad Bračun, direktor TZ Baranje, izražavajući nadu da će ovaj novitet privući još više gostiju.

Podsjetimo, tijekom prvih 11 mjeseci prošle godine u dijelu Baranje pod ingerencijom TZ-a Baranje (bez općina Bilje i Draž) zabilježeno je 5.463 dolazaka i 10.209 noćenja, što je za za 1.000 dolazaka i 1.800 noćenja više nego u istom razdoblju 2011. godine. Prvi korak u realizaciji projekta koji financira Ministarstvo turizma RH je savjetovanje sa svim pružateljima turističkih usluga u Baranji. Sastanak je dogovoren za 11. siječnja u dvorani Ljepotice, u 14 sati. Nakon toga slijedi postavljanje infoplakata, a potom i geocachea.I.Getto

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike