Osijek
OSJEČKI ODVJETNICI:

Prijete nam, napadaju
nas, mi smo žive mete
Objavljeno 8. siječnja, 2013.
Poznatom odvjetniku Dinku Matijaševiću već su tri puta prijetili

Vezani članci

UBOJSTVO LUJE MEDVIDOVIĆA ŠOKIRALO NJEGOVE PRIJATELJE I SURADNIKE

Postao je žrtva nasilja kojem se uvijek protivio

Brutalno ubojstvo poznatog osječkog odvjetnika Luje Medvidovića, koje se dogodilo u subotu (5. siječnja), ponovno je skrenulo pozornost šire javnosti na dugogodišnje probleme koje sa strankama ima ta branša.

Na njih upozorava i Dubravko Marjanović, predsjednik Zbora sudskih odvjetnika Osijek.

- Na žalost, već godinama se susrećemo s velikim problemima sa strankama, često, osim verbalnih, doživljavamo i fizičke napade i prijetnje, a mnogi slučajevi završe i tragično. Samo u posljednjih 15-ak godina šest ili sedam odvjetnika u Hrvatskoj je ubijeno, što je više nego u bilo kojoj drugoj grani djelatnosti. Izloženi smo, i bez stvarne zaštite, postali smo žive mete. Radimo s ljudima različitih profila, od kojih su neki i psihički poremećeni, što je jako opasno. Ovih dana aktualizirat ćemo to pitanje - iznosi Marjanović.

Jedan od osječkih odvjetnika kojemu su otvoreno prijetili u nekoliko navrata je i Dinko Matijašević.

- U jednom jako poznatom slučaju su mi prijetili da neću dočekati živ proljeće, potom sam doživio i prijetnju da će mi slomiti noge, a najbizarniji slučaj bio je kada sam klijenta oslobodio, ali mi je on zbog visokih troškove suđenja zaprijetio da će mi poslati svoje “prolupale prijatelje iz rata”. Samo sam jednom prijetnje i prijavio policiji, kada me je jedan klijent učestalo svakog dana nazivao. Iako sam bio majstor karatea 5. dan, nakon ozljede vratne kralježnice nesposoban sam za bilo kakvu fizičku samoobranu, pa se sada mogu braniti samo lijepim riječima i dobrim psihološki pristupom prema klijentu - kaže Matijašević.

Da odvjetnik danas mora biti i psiholog, kaže i odvjetnik Zoran Ranđelović. “Danas klijenta treba znati smiriti, jer vam dolaze razni ljutiti i bolesni ljudi i iz ureda ih morate poslati zadovoljne. Nikada ne znate ni hoće li uobičajno normalan čovjek ponekad poludjeti,” kaže Ranđelović. Odvjetnik Dražen Matijević napominje kako odvjetnici danas u svojim uredima nisu ni na koji način zaštićeni, ali napominje i kako je u slučaju ubojstva Luje Medvidovića zakazao sustav koji je psihički bolesnog čovjeka godinu dana ostavio na slobodi da luta ulicama i na kraju oduzme nekome i život.

Hrvatska odvjetnička komora je izrazila zgražanje nad tragičnom činjenicom da je još jedan odvjetnik stradao obavljajući svoju odvjetničku službu. "Hrvatska odvjetnička komora posebno je zabrinuta što proizlazi da je osumnjičenik za ubojstvo Luje Medvidovića prije tri mjeseca pobjegao s psihijatrijskog odjela Opće bolnice u Županji te da mu je prije dva tjedna Županijski sud u Vukovaru odredio jednomjesečni pritvor zbog počinjenja više kaznenih djela, a policija cijelo to vrijeme do ovog tragičnog ubojstva, nije bila u stanju pronaći i uhititi osumnjičenog. Ukoliko su iznesene informacije točne, Hrvatska odvjetnička komora od nadležnih tijela traži provođenje postupka i utvrđivanje činjenica koje su dovele do ovakvog propusta,” stoji u priopćenju HOK-a u kojem se dodaje kako je ovo deveti ubijeni odvjetnik u obavljanju odvjetničke službe od 1972. do danas, a od 1993. do danas teže je fizički napadnuto preko deset odvjetnika.

Nefreteta ZEKIĆ EBERHARD/Tomislav LEVAK
OTMICA ODVJETNIKOVOG SINA

Jedan od najpoznatijih slučaja otvorene prijetnje životom je i onaj s kojim se 2007. susreo odvjetnički tim Radoslava Arambašića. Tada je Viktor Tolj Vito upao u odvjetnički ured Arambašićevih, u Ulici kralja Zvonimira u Osijeku, uz prijetnju pištoljem i od sina osječkog odvjetnika i njihovog obiteljskog prijatelja koji se tamo slučajno našao, zatražio otkupninu od 18.500 eura. Nakon nekog vremena pustio je drugog zatočenog na slobodu jer je on navodno imao ozbiljnih problema sa srcem. Otmičar nije bio maskiran, ali je bio vidljivo rastrojen. Nakon što mu je Radoslav Arambašić donio novac, Tolj se udaljio s mjesta zločina i dalje držeći njegovog sina kao taoca. Poslije ga je pustio.

Dubravko Marjanović

predsjednik Zbora sudskih odvjetnika Osijek

U posljednjih 15-ak godina šest ili sedam odvjetnika u Hrvatskoj je ubijeno

ODVJETNIK

U DANAŠNJE VRIJEME MORA BITI I PSIHOLOG I ZNATI KAKO SMIRITI STRANKU

Luju Medvidovića ispratile stotine građana

Koliko je Lujo Medvidović bio svestran i omiljen, pokazao je i njegov jučerašnji pokop na osječkom Centralnom groblju. Na posljednji počinak ispratile su ga stotine građana, a pjevali su članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek, čiji je bio ratni predsjednik. Od njega su se biranim riječima oprostili predstavnici niza udruga čiji je bio član: Zbora sudskih odvjetnika Osijek, Društva hrvatskih književnika – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, HPD-a Lipa, Društva pjesnika Antun Ivanošić i ostalih, dok je glumica osječkog HNK Anita Schmidt pročitala jednu njegovu pjesmu. "Smrt Luje Medvidovića udar je na temeljne ljudske slobode – obitelj i dom", kazao je Dubravko Marjanović, predsjednik ZSO Osijek.(T.L.)

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ - PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije

Najčitanije iz rubrike