Regija
GRANIČARSKA TRADICIJA U ŠIROKOM POLJU

Stotinu konjanika na pokladnom jahanju
Objavljeno 7. siječnja, 2013.

Stotinu konjanika “opkolilo” je široko šokačko dvorište obitelji Mandić, jučer u Širokom Polju, pjevajući pokladne pjesme, dok su ih ljubazni domaćini častili slavonskim delicijama, švarglom, kobasicom, gužvarom, a sve se to moralo i zaliti, ponajviše rakijom.

Izlazeći iz dvorišta na gizdavim ljepotanima, gosti su domaćinu zahvalili bećarcem "Domaćine na svemu ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala!". Mandićevo dvorište jedno je od šest koje su jučer u okviru 5. pokladnog jahanja posjetili konjanici koji su se u ovo prigradsko naselje slili sa svih strana, od Iloka, preko Baranje, Slavonskog Broda do Širokog Polja, kolijevke konjogojstva. Stoga i ne čudi što je prvo ovogodišnje pokladno jahanje održano upravo u tom selu. Organizator događanja bila je Konjogojska udruga Široko Polje, čiji tajnik Lorenc Klaić jučer nije krio zadovoljstvo velikim odazivom sudionika.

- Ovo je peto jahanje u selu i do sada bilježimo najveći odaziv. Cijela Slavonija i Baranja su ovdje. Pokladno jahanje, istina, nije običaj naših krajeva, “ukrali” smo ga od graničarskih predjela, no ipak podsjeća na stara vremena, kazao je Klaić. Inače, pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Narodni običaji u Slavoniji su kroz prošlost mijenjani u skladu s osnovnim društvenim kretanjima. Naime, danas popularno Pokladno jahanje, koje se raširilo diljem Slavonije i Baranje, svoje korijene vuče iz vremena vojne granice uz pojas Slavonske Posavine, uz rijeku Savu. Širokim Poljem prošli su jučer konjanici odjeveni u tradicionalno ruho svoga kraja, među njima, zanimljivo je, ove smo godine zamijetili i znatan broj djevojaka.M.Muškić

Na jahanje došla iz Dubrovnika

Lora Čelik, 14-godišnjakinja, na pokladno jahanje u Široko Polje stigla je iz Dubrovnika. No, kako nam je sama pojasnila, 'baza' joj je u Ernestinovu. "Došla sam iz Dubrovnika u Ernestinovo i tako sam se našla i ovdje na pokladnom jahanju. I moj tata je ovdje, on voli konje isto koliko i ja. Lijepo je", kazala je Lora.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike