Regija
REAKCIJA NA UKIDANJE NULTE STOPE PDV-A NA LIJEKOVE

Slavonci pohrlili u BiH po jeftinije lijekove
Objavljeno 7. siječnja, 2013.
Tamošnji ljekarnici ističu da su Slavonci njihovi stalni kupci, a najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje

ŽUPANJA - Ukidanjem nulte stope PDV-a zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s direktivama Europske unije, najnižom, petpostotnom, stopom tog poreza od 1. siječnja obuhvaćeni su i lijekovi. Novi način oporezivanja ne donosi mnogo promjena za pacijente koji dobivaju lijekove na recept jer ih unatoč PDV-u ne plaćaju, a ako su plaćali udjel, i dalje ga plaćaju u istom iznosu. No poskupjeli su lijekovi koji nisu bili na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a pa ih pacijenti moraju kupovati. Iako u ljekarnama tvrde da za sada ne osjećaju pad prometa, brojni su se stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, u strahu od novih poskupljenja, proteklog vikenda osim po cigarete i “špeceraj” u Bosnu zaputili i zbog lijekova.

– U godinama sam kad mi sve više trebaju lijekovi i smatram da je ovo poskupljenje velik udar na standard nas umirovljenika, koji smo ionako najugroženija kategorija društva. Žalosno je što su lijekovi u Italiji i Sloveniji jeftiniji nego u Hrvatskoj, a te zemlje imaju mnogo viši standard nego mi, kojima je i lijek postao luksuz - ogorčena je Marica B. iz Županje, koju smo zatekli na izlasku iz ljekarne u City centru u Orašju.

Tamošnji ljekarnici ističu da su Slavonci njihovi stalni kupci, a najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje te u ovim zimskim danima sirupi protiv kašlja.

– Lijekovima se opskrbljujem na Lončarima ili u ljekarni na “Arizoni” jer su u Republici Srpskoj cijene još niže nego u Federaciji. “Tabla” paracetamola stoji samo 80 pfeninga, odnosno tri kune, Caffetin marku i pol i čak je za deset kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, kao i Lupocet, a ondje već godinama kupujem i Voltaren čepiće od 50 miligrama, čija je cijena 11,70 KM ili 46 kuna, a kod nas stoje čak 108 kuna - ističe Dragica M. iz Županje.

Mlada majka Ana iz Vinkovaca kaže da je na Lončarima kupila i “babyhaler”, namijenjen za olakšanu primjenu lijeka iz pumpice dojenčadi i djeci do pete godine, jer je za čak sto kuna jeftiniji nego kod nas.

- Ondje jeftino kupujem i čajeve, Pavlovićeva mast za bebe od 400 g je 16 kuna, a u Hrvatskoj dvostruko skuplja. Imaju i puno dobrih sirupa i preparata za određene bolesti na biljnoj bazi, kojih kod nas nema. Evo, primjerice, Prospan je 8 KM, nešto više od 30 kuna, a kod nas je 46 kuna - ističe naša sugovornica.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Jeftina kontracepcija

Velik broj djevojaka preko granice kupuje i puno povoljnije kontracepcijske tablete. To su nam potvrdili i u ljekarni u City centru na ulazu u Orašje, kamo su jučer svraćali brojni Slavonci.

Možda ste propustili...

ODREDIO JU DIO ĐAKOVA “OKO NOGOMETA”

Jedina rođena na Pazarištu bb, ispod nogometnih tribina

INICIJATIVA "40 DANA ZA ŽIVOT"

Za nerođene

ŽUPANIJSKO NATJECANJE

Lana Fotez prva u latinskom jeziku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

2

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera

3

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će
uklonjene na tri lokacije