Regija
REAKCIJA NA UKIDANJE NULTE STOPE PDV-A NA LIJEKOVE

Slavonci pohrlili u BiH po jeftinije lijekove
Objavljeno 7. siječnja, 2013.
Tamošnji ljekarnici ističu da su Slavonci njihovi stalni kupci, a najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje

ŽUPANJA - Ukidanjem nulte stope PDV-a zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s direktivama Europske unije, najnižom, petpostotnom, stopom tog poreza od 1. siječnja obuhvaćeni su i lijekovi. Novi način oporezivanja ne donosi mnogo promjena za pacijente koji dobivaju lijekove na recept jer ih unatoč PDV-u ne plaćaju, a ako su plaćali udjel, i dalje ga plaćaju u istom iznosu. No poskupjeli su lijekovi koji nisu bili na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a pa ih pacijenti moraju kupovati. Iako u ljekarnama tvrde da za sada ne osjećaju pad prometa, brojni su se stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, u strahu od novih poskupljenja, proteklog vikenda osim po cigarete i “špeceraj” u Bosnu zaputili i zbog lijekova.

– U godinama sam kad mi sve više trebaju lijekovi i smatram da je ovo poskupljenje velik udar na standard nas umirovljenika, koji smo ionako najugroženija kategorija društva. Žalosno je što su lijekovi u Italiji i Sloveniji jeftiniji nego u Hrvatskoj, a te zemlje imaju mnogo viši standard nego mi, kojima je i lijek postao luksuz - ogorčena je Marica B. iz Županje, koju smo zatekli na izlasku iz ljekarne u City centru u Orašju.

Tamošnji ljekarnici ističu da su Slavonci njihovi stalni kupci, a najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje te u ovim zimskim danima sirupi protiv kašlja.

– Lijekovima se opskrbljujem na Lončarima ili u ljekarni na “Arizoni” jer su u Republici Srpskoj cijene još niže nego u Federaciji. “Tabla” paracetamola stoji samo 80 pfeninga, odnosno tri kune, Caffetin marku i pol i čak je za deset kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, kao i Lupocet, a ondje već godinama kupujem i Voltaren čepiće od 50 miligrama, čija je cijena 11,70 KM ili 46 kuna, a kod nas stoje čak 108 kuna - ističe Dragica M. iz Županje.

Mlada majka Ana iz Vinkovaca kaže da je na Lončarima kupila i “babyhaler”, namijenjen za olakšanu primjenu lijeka iz pumpice dojenčadi i djeci do pete godine, jer je za čak sto kuna jeftiniji nego kod nas.

- Ondje jeftino kupujem i čajeve, Pavlovićeva mast za bebe od 400 g je 16 kuna, a u Hrvatskoj dvostruko skuplja. Imaju i puno dobrih sirupa i preparata za određene bolesti na biljnoj bazi, kojih kod nas nema. Evo, primjerice, Prospan je 8 KM, nešto više od 30 kuna, a kod nas je 46 kuna - ističe naša sugovornica.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Jeftina kontracepcija

Velik broj djevojaka preko granice kupuje i puno povoljnije kontracepcijske tablete. To su nam potvrdili i u ljekarni u City centru na ulazu u Orašje, kamo su jučer svraćali brojni Slavonci.

Najčitanije iz rubrike