Novosti
KORISNICIMA POTPORA UKIDAJU SE ZAŠTIĆENI RAČUNI

Poljoprivredni poticaji
više nisu izuzeti od ovrha
Objavljeno 4. siječnja, 2013.
Potpore se sada isplaćuju na žiro-račun korisnika, a ne na račun posebnih namjena

Vezani članci

BEZ POLJOPRIVREDNIH REFORMI

Zanemareno hrvatsko selo u strahu za svoju budućnost

Dok su pojedini državni dužnosnici dobili povišicu plaće od 10 do 25 posto, stiže novi udar za poljoprivrednike – ukida se odredba o izuzeću potpora u poljoprivredi od ovrha.

Ukinuo ju je Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 31. listopada 2012., koji je stupio na snagu 8. studenoga prošle godine. Prema njemu, potpore se isplaćuju isključivo na žiro-račun korisnika, što znači da im se više ne mogu isplaćivati na račun posebnih namjena, tzv. zaštićeni račun. Stoga Agencija za plaćanja u poljoprivredi ovih dana (telefonski) poziva sve korisnike potpora koji u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava imaju zaštićeni račun da što prije naprave promjenu i imaju isključivo žiro-račun, jer od 1. siječnja 2013. više neće isplaćivati potpore na zaštićeni račun.

Prema starom zakonu, potpore u poljoprivredi nisu mogle biti predmet ovrhe pa su korisnici državnih potpora u poljoprivredi čiji je žiro-račun bio blokiran otvarali posebne račune na koje su se one isplaćivale. Na terenu – iznenađenje i nezadovoljstvo što će po novome i potpore, većini jedini zdrav, gotov novac za rad, podlijegati ovrhama, a o čemu su prvi put saznali tek nakon poziva iz Agencije. Mnogima je znakovito da ova odredba stiže nakon što za proizvodnu 2011. od oko 96.000 korisnika potpora zbog duga državi poticaje nije dobilo njih oko 6.500 pa ocjenjuju da će se država namirivati tim sredstvima.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori drže da je ovaj zakon donesen potiho, a da su korisnici dovedeni pred gotov čin i nove troškove zbog plaćanja taksi i dr.

– Ljudi masovno zovu u Komoru i pitaju što se to sada opet događa. Sada se i potpore stavljaju u vreću ovrha pa se s pravom pitamo hoće li se poštovati i Zakon o ovrhama, prema kojem se ovrhom ne može uzeti više od trećine sredstava. Slažem se da država svoje naplati, no bilo bi zgodno vidjeti koliko su tzv. fikus-tvrtke na osnovi doprinosa i sličnoga ostale dužne državi. Izgovor da nemaju imovine ne vrijedi jer svako ime i prezime ima neku imovinu pa neka se država namiri i od njih. Seljaku se mora omogućiti da funkcionira, a potpore mu – sam im naziv govori – moraju podupirati proizvodnju, zakon ga mora štititi, a ne biti protiv njega - kaže Matija Brlošić, predsjednik Komore.

Na tisuće je poljoprivrednih gospodarstava s blokiranim računom. Među njima su i Piškorevčani Tomislav Bošnjaković i Goran Rakušić. Upravo su išli rješavati problem oko računa. Obojica neugodno iznenađena novostima. “Sramota! Bitno da su državni dužnosnici dobili veće plaće, a nama se sada ovrhama sjeda i na dosad zaštićene potpore, i to, koliko sam čuo, na 100-postotni iznos, a ne samo na trećinu. Da nam ostave bar nešto, da možemo raditi, gorivo kupiti, djecu školovati...” kaže Bošnjaković, koji je za proizvodnu 2011. dobio oko 105.000 kuna potpora. “Odjednom su sada i potpore podložne ovrhama. Da nam ostave bar dio da možemo nastaviti raditi”, iznenađen je i Rakušić.

Reakciju Ministarstva poljoprivrede na nove prozivke koje stižu od seljaka, jučer nismo uspjeli dobiti.

Suzana ŽUPAN
PREBACIVANJE NADLEŽNOSTI

A kako će se provoditi ovrhe nad potporama, u Agenciji upućuju na Ministarstvo financija, na kojem je također dio odgovornosti za ovaj potez, one fiskalne. Glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Bach poručuje da su primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe uređeni ovršnim zakonom i posebnim propisima. “Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju poseban je propis, čiji stručni nositelj izrade je Ministarstvo poljoprivrede, pa tumačenje navedenoga zakona nije u nadležnosti Ministarstva financija”, navodi Bach i upućuje na resor poljoprivrede.

Krajem siječnja isplata za proizvodnu 2012. godinu

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi ističu da se trude pravodobno informirati svoje korisnike o načinima ostvarivanja potpore u poljoprivredi te njihovim pravima i obvezama. “S tom namjerom prošlog su tjedna djelatnici naših regionalnih ureda počeli telefonski informirati korisnike o provedbi odredbe o isplati potpora isključivo na žiro-račun korisnika. Agencija i inače obavlja isplate na žiro-račun korisnika, samo što je dosad bila praksa da korisnici potpora čiji je žiro-račun blokiran otvaraju posebne račune na koje se obavljala isplata sukladno s tada vrjedećim zakonom, koji se promijenio, a odredba o izuzeću više ne postoji. S ciljem isplate potpora za proizvodnu 2012., koja će početi krajem siječnja, djelatnici Agencije telefonski su informirali 1.217 korisnika koji u Upisniku imaju registriran zaštićeni račun da što prije naprave promjenu računa.”

Zoran Vinković

zastupnik HDSSB-a

Na djelu je potpuni krah državne politike prema selu

HDSSB-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković u jučerašnjem priopćenju ocjenjuje da se agraru zadaje novi udarac i da je na djelu potpuni krah državne politike prema selu, Slavoniji i Baranji. “Dok država kasni s isplatom potpora i nekoliko mjeseci, pa i godinu dana, dovodeći poljoprivrednike u neravnopravan položaj na tržištu, istovremeno im onemogućuje poslovanje preko zaštićenih računa”, navodi Vinković, podsjećajući pritom da poljoprivrednicima poticaji ne mogu biti isplaćeni ako imaju dug prema državi. “Kažnjavanjem poljoprivrednika ukidanjem zaštićenih računa ubrzava se njihova propast, a među seljacima danas vlada strah od budućnosti jer se ponovno pokazuje da nema jasne strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja”, navodi Vinković.

MATIJA BRLOŠIĆ

Hrvatska poljoprivredna komora

Pitamo se hoće li se poštovati i Zakon o ovrhama, prema kojem se ne može uzeti više od trećine sredstava

TOMISLAV BOŠNJAKOVIĆ

poljoprivrednik

Neka nam ostave bar nešto, da možemo raditi, gorivo kupiti, djecu školovati...

1.217

korisnika koji u Upisniku imaju registriran zaštićeni račun obaviješteno je da što prije naprave promjenu računa

ZAŠTITITE potpore, pozivaju Vladu iz Hrv atske poljoprivredne komore

Možda ste propustili...