Crna kronika
OČI U OČI S PLJAČKAŠEM:

Živim dan po dan i još pokušavam zaboraviti da je uperio pištolj u mene!
Objavljeno 4. siječnja, 2013.
Prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji zabilježena su 64 razbojstva

OSIJEK - Više nema dana da se u Hrvatskoj ne dogodi neka pljačka. Razbojnici prijete raznim djelatnicima, koji se, ni krivi ni dužni, nađu u objektima iz kojih pljačkaši žele novac. A velik broj žrtava pljački, na žalost, radi za minimalac, pokušavajući prehraniti svoju obitelj i samo - preživjeti.

Porast broja razbojstava u Osječko-baranjskoj županiji zabrinjavajući je. U prošloj ih je godini bilo 18 više nego godinu dana prije. Točnije, lani ih je zabilježeno 64 a u 2011. godini - 46. Iako će se nekome te brojke činiti male, onima koji su se našli ispred razbojnika svaki je taj događaj nešto što će pamtiti cijeloga života i nositi kao tešku traumu.

Kakav je osjećaj naći se licem u lice s razbojnikom, pokušali smo doznati od žrtve pljačke, 45-godišnje Osječanke (osobni podaci poznati redakciji, nap.a.). Kobnog dana prišao joj je muškarac i uperio joj pištolj u glavu.

- Želim to zaboraviti, i dalje se borim. Živim dan po dan i pokušavam zaboraviti onaj kada je uperio pištolj u mene. Međutim, svakodnevno me nešto podsjeti na taj događaj - priča 45-godišnjakinja. Kako dodaje, građani koji razbojstvo nisu doživjeli znaju se šaliti na taj račun, ne razmišljajući o tome kako je žrtvama.

- Ljudi mi znaju prići i iz fore s osmijehom reći: “Ovo je pljačka”, a ja se sledim! Tada im objasnim što time čine pa se ispričavaju. To je trauma za cijeli život - dodaje žrtva pljačke u Osijeku. Osječanka je samo jedna od dvjestotinjak osoba opljačkanih na poslu u posljednjih nekoliko godina u Osječko-baranjskoj županiji.

Lani su u Osijeku, i drugim slavonskim mjestima, razbojnici pljačkali razne objekte, od kladionica do trgovina i pekarnica. Na osječkom području zaposlenicima su najčešće prijetili pištoljem, ali i nožem te, kako to policija navede, tjelesnom snagom. Jedna je od osječkih trgovkinja u razbojstvu i ozlijeđena, jer ju je pljačkaš udario šakom u glavu.

Sandra LACIĆ
ODMAH POZVATI POLICIJU

Iz policije pozivaju sve građane kojima se dogodi da ih netko opljačka da to odmah dojave na besplatan broj telefona 192. U suprotnom gubi se dragocjeno vrijeme za hvatanje pljačkaša. Nerijetko žrtve prvo nazovu svoje šefove ili obitelj, a za to vrijeme razbojnici zauvijek nestanu u nepoznatom smjeru.

GODIŠNJE SE U HRVATSKOJ DOGODI OKO 1.263 PLJAČKI

Prema podacima hrvatskoga MUP-a, u deset godina, točnije, od početka 2002. do kraja 2011., u Hrvatskoj je zabilježeno 12.627 razbojstava. Prosječno ih se godišnje dogodi 1.263. Tek se oko polovine rabojnika otkrije i uhvati.

Najčitanije iz rubrike