Osijek
NEVJEROJATAN ODGOVOR CARITASU

Trgovci: Hranu nam je jeftinije
baciti u smeće nego je dati sirotinji!
Objavljeno 5. siječnja, 2013.
Tone hrane s valjanim rokom trajanja trgovački centri daju u otpis

Vezani članci

CRVENI KRIŽ I CARITAS SVE TEŽE USPIJEVAJU POMOĆI

Nitko im ne donira hranu

Da smo društvo siromaštva, a istovremeno i veliki rasipnici, svakodnevno se možemo uvjeriti u bilo kojem trgovačkom centru.

Umjesto da završe u socijalnoj ustanovi, roba s oštećenom ambalažom ili voće i povrće kojemu uskoro istječe rok trajanja, a potpuno je zdravstveno ispravno i jestivo, bit će bačeni u kontejner! Isto je i s hranom čiji je rok trajanja istekao, no koja što zbog svoga sastava, ali i ambalaže (u pravilu konzerve) može biti jestiva još neko vrijeme. Svemu tome svakodnevno svjedoči Olivera Balatinac, voditeljica Centra za prihvat beskućnika u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- Pisali smo svim trgovačkim centrima da hranu s valjanim rokom trajanja poklone umjesto da je stavljaju u otpis. No odgovorili su nam da je to njima prevelik posao koji iziskuje zapošljavanje još bar jednog djelatnika i doslovce su nam rekli da im je lakše i jeftinije hranu baciti u kontejner. Trenutno ostvarujemo tek suradnju s jednim trgovačkim centrom odakle dobivamo kruh, a samo nam je Getro svojevremeno jednom mjesečno pri utvrđivanju rashoda poklanjao hranu - ispričala je Balatinac.

Neke tvornice, kaže, proizvode koji su pred istekom roka trajanja stave u prodaju po pristupačnijoj cijeni i Caritas ih tada otkupi. Rijetke su i tvrtke koje ostatke hrane s obilnih domjenaka odnesu u prihvatilište za beskućnike, a Balatinac kaže da je riječ uglavnom o manjim količinama, no vodi se računa da to ne bude lako pokvarljiva roba. Tako, umjesto da hrana koju trgovački centri stavljaju u otpis završi na tanjuru sve većeg broja socijalnih slučajeva, Caritas, ali i sve ostale socijalne ustanove, tu istu hranu kupuju, a tek manje količine stižu iz donacija. Trgovci hranu koju ne uspiju prodati ni na sniženju bar jednom mjesečno bacaju, a paradoksalno, baš hranu bačenu u kontejner beskućnici svakodnevno traže!

- Krajem prošle godine dobili smo dosta hrane, ali nju su donosili uglavnom građani. Termički obrađenu hranu, suhe kolače i slično bez problema mogu donijeti u prihvatilište, i to su uglavnom i činili. Tijekom blagdana svijest i savjest prorade, no u pravilu je riječ o građanima. Tvrtke i trgovci i dalje idu linijom manjeg otpora i, naravno, njima isplativijom, jeftinijom linijom - zaključuje Balatinac.

Marija MIHELIĆ
U OŽUJKU DONACIJE BANKE HRANE

Banka hrane Hrvatska jedina je ustanova koja se bavi prikupljanjem većih količina proizvoda iz trgovačkih centara. U dva navrata prikupljene donacije završile su kod osječkih socijalnih slučajeva, a predsjednik Banke Miroslav Lakuš najavljuje ponovni dolazak negdje na proljeće. “Nadamo se da ćemo u međuvremenu otvoriti Regionalni centar u Zagrebu, odakle nam je lakše dovoziti hranu u Osijek nego iz Rijeke, gdje nam je sjedište. Inače, zadovoljni smo odazivom trgovačkih centara i naš je cilj pokriti cijelu Hrvatsku, točnije šest najvećih gradova među kojima je i Osijek”, najavio je Lakuš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike