Regija
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI SPREMNI ZA IZBORNU UTRKU

Srećko Papac ide po šesti mandat,
načelničku fotelju žele i dvije žene
Objavljeno 4. siječnja, 2013.
U Drenovcima se špekulira o Tamari Kalistović (HSP AS), a u Babinoj Gredi o Đurđici Babić (SDP)

ŽUPANJA – Prvu polovinu 2013. u Hrvatskoj će obilježiti lokalni izbori, posljednji na kojima ćemo župane, gradonačelnike i načelnike birati kao nedržavljani Europske unije. Predizborna kampanja već se dobrano zahuktava, a na području županjske Posavine za utrku u osvajanje još jednog mandata pripremaju se gotovo svi aktualni lokalni čelnici.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević (HDZ) smatra da o njemu najbolje govore rezultati rada u proteklih osam godina i uvjeren je da će mu birači povjeriti i treći mandat za vođenje grada. U gradonačelničku će fotelju pokušati zasjesti i SDP-ovac Željko Džoić, HDSSB-ovac Darko Lorger, a svojim je istupima najozbiljnije “zaprijetio” i predsjednik Posavsko-slavonske stranke Mijo Perkunić ustvrdivši da će njihov kandidat (kojeg se još uvijek traži) biti sljedeći gradonačelnik.

Što se tiče općina, aktualni načelnici s kojima smo razgovarali još uvijek ne žele javno objaviti svoje kandidature. Većina ih se još uvijek nećka i važe prednosti i nedostatke obnašanja načelničke dužnosti, a jedan nam je u povjerenju priznao da mu je plaća premala za preveliku odgovornost i obveze koje ima.

Načelnik Gradišta Srećko Papac (HDZ), jedan od najdugovječnijih lokalnih čelnika u Hrvatskoj, otkrio nam je da će se kandidirati i za šesti mandat. U slučaju pobjede, Gradište bi bilo jedna od rijetkih općina koja je od svoga osnutka imala samo jednog načelnika. Špekulira se i o tome kako će umjesto aktualnog načelnika Drenovaca Jakše Šestića, koji tu dužnost obnaša volonterski, lokalni HDZ kandidirati Andriju Matića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a. Kao najozbiljniji protukandidat spominje se mr. Tamara Kalistović iz HSP-a dr. Ante Starčević, koju će navodno podržati i HSLS, a trebao bi i PSS. A “starčevićevci” će zauzvrat u Općini Vrbanja podržati kandidata HSLS-a Gorana Ducića, koji će se suprotstaviti aktualnom HDZ-ovom načelniku Ivici Sepu u osvajanju još jednog mandata. Kormilo Općine Bošnjaci u svibnju će pokušati preuzeti HDSSB-ovac Pero Knežević iako će ga aktualni načelnik Andrija Juzbašić, kao kandidat HSS-a, nastojati zadržati. Mnogi bi na mjestu načelnika vidjeli i predsjednika Kluba nezavisnih vijećnika Matu Lenića, no o kandidaturi, kaže, još nije odlučio, a zalaže se za široku koaliciju oporbe, što bi, prema njegovu mišljenju, bila dobitna kombinacija. Aktualnom načelniku Gunje Vladimiru Crnovu (HDZ) u osvajanju još jednog mandata navodno će se suprotstaviti SDP-ovac Hrvoje Lucić. I HDZ-ovac Goran Begović iz Cerne nastojat će od birača dobiti povjerenje za daljnje vođenje općine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U Babinoj Gredi u 20 godina “načelnička” nogometna momčad

U Babinoj Gradi se u proteklih 20 godina izredalo čak 11 načelnika! Aktualni načelnik Josip Krnić (SDP) zna reći da bi se u Babinoj Gredi mogla formirati nogometna momčad od općinskih načelnika. A hoće li on dobiti šansu za još jedan mandat, teško je reći. Babogredski kuloari, naime, pričaju kako su lokalni SDP-ovci podijeljeni i dio ih na mjestu načelnika želi predsjednicu županijskog Foruma žena SDP-a, prof. Đurđicu Babić. A prema svemu sudeći, u načelničku fotelju Babine Grede pokušat će ponovno zasjesti i HDZ-ovac Marko Mrkonjić.

U slučaju Papčeve pobjede, Gradište bi od osnutka imalo samo jednog načelnika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike