Regija
SAME DEUTZ FAHR ŽETELICE

Posao dobiva 110 radnika
Objavljeno 3. siječnja, 2013.

ŽUPANJA – Za tvornicu Same Deutz Fahr Žetelice u Županji 2012. bila je vrlo uspješna. Unatoč krizi, nastavljen je pozitivan trend poslovanja i povećanja proizvodnje kombajna, a ostvaren je i najbolji poslovni rezultat otkako je prije sedam godina talijanska korporacija SDF preuzela tadašnju tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja “Đuro Đaković”. Županjski su kombajni postali poznati diljem Europe jer čak 95 posto proizvodnje završava u izvozu, a žanju polja čak u Egiptu i Iraku. Unatoč teškim uvjetima poslovanja i svjetskoj ekonomskoj krizi, koja posljednjih godina nije zaobišla ni proizvođače poljoprivrednih strojeva, tvornica nije smanjivala broj radnika. Povećana je interna proizvodnja, investirano u nove proizvode i razvoj nove tehnologije.

- I 2013. će, prema najavama, biti teška, ali unatoč tome planiramo povećati proizvodnju za 10 posto i proizvesti 370 kombajna. U navedene brojke smo sigurni jer jedino nas investicije u tehnologije proizvoda i proizvodnje mogu održati konkurentnima na vrlo zahtjevnom tržištu - ustvrdio je tehnički direktor Damir Kobaš.

Najveći dio kombajna iz ovogodišnje proizvodnje završit će u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Italiji, a u Same Deutz Fahr Žetelicama planiraju povećati prodaju i na ruskom tržištu. Konkurencija je sve jača i mnogi u osvajanje tržišta idu smanjenjem prodajne cijene kombajna, no u županjskoj tvornici o tome ne razmišljaju. Uštede ostvaruju na drugim područjima i nastoje maksimalno smanjiti troškove proizvodnje.

Ambiciozan poslovni plan za 2013. znači i upošljavanje dodatnog broja radnika. Od ponedjeljka, 7. siječnja, u tvornici se počinje raditi punom parom, a uz stalne radnike angažirano je i 110 sezonaca, koji će do početka srpnja, odnosno sezone žetve i vršidbe, imati siguran posao i redovitu plaću. Tim su potezom Same Deutz Fahr Žetelice dale velik doprinos ublažavanju crne slike rekordne nezaposlenosti na županjskom području.

- Zamolbi je pristiglo puno više negoli je potreba, ali problem je pronaći kvalificirane radnike koji imaju iskustva na poslovima strojne obrade, zavarivanja, lakiranja i mehanike poljoprivrednih strojeva. Zbog toga uglavnom primamo radnike koji su kod nas već stekli određeno iskustvo na tim poslovima. U naše radnike dosta ulažemo što se tiče obuke i školovanja, primjerice, većina zavarivača je certificirana - pojašnjava Kobaš. Marija Lešić Omerović

Redizajn serije 60

- Pred nama je velik izazov jer u 2013. planiramo povećati proizvodnju, a ne treba zaboraviti da smo u jesen 2012. lansirali nove proizvode u svim serijama s najnovijim motorom norme euro III b. Najesen planiramo i redizajnirati izgled kombajna na seriji 60... U svakom slučaju, pred nama su velika ulaganja u razvoj i proizvodnju - zaključuje Kobaš.

Najveći dio kombajna završit će u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Italiji

U 2013. će proizvesti

370

kombajna

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike