Osijek
OSJEČANI NOVU GODINU DOČEKALI NA SREDIŠNJEM TRGU ILI PRIVATNIM ZABAVAMA

19-godišnjakinji izmjereno 3,5 promila alkohola u krvi
Objavljeno 1. siječnja, 2013.
Bilo je preko 20 iznimno pijanih, a oni su prebačeni na
psihijatriju, pedijatriju ili traumatologiju, ovisno o stanju

Nekoliko tisuća Osječana staru je godinu ispratilo na središnjem trgu, uz svirku Lyre i Prve lige, valcer u ponoć te veliki vatromet.

Unatoč hladnoći i programu bez velikih, zvučnijih glazbenih imena, na Trgu Ante Starčevića bilo je veselo. Nešto prije ponoći na pozornicu su se popeli i gradonačelnik Krešimir Bubalo te župan Vladimir Šišljagić, koji, nakon jedne od najtežih poslijeratnih godina, uz veliku nezaposlenost, prometnu izoliranost i loše prognoze, u izbornu 2013. gledaju s optimizmom.

- Dragi sugrađani, prije svega u 2013. godini vam želim puno sreće, zdravlja i obilje Božjeg blagoslova. Ako vam je 2012. godina bila uspješna, želim da vam ova godina bude još bolja - poručio je građanima Bubalo.

I dok je zabava na trgu prolazila mirno, djelatnici hitne pomoći imali su pune ruke posla s pijanom mladeži, mahom maloljetnicima koji su se, kako kažu na hitnoj, doslovce ubijali u alkoholu, a neki su bili toliko pijani da im je praktički trebala reanimacija. Najmlađi kojeg su kola hitne pomoći prevezla na pedijatriju imao je samo 13 godina, a “šampion” promila je 19-godišnja djevojka, kojoj je izmjereno 3,5 promila alkohola u krvi.

- Bilo je više od 20 iznimno pijanih koji su prebačeni na psihijatriju, pedijatriju ili traumatologiju, ovisno o stanju. Nije bilo prometnih nesreća ili ozbiljnijih incidenata, ali ovo s maloljetnicima je pravo upozorenje roditeljima koji očito ne kontroliraju svoju djecu - kaže Milan Vrkić, dežurni liječnik osječke Hitne medicinske pomoći. Broj pacijenata noći ipak nije značajnije odstupao od prosjeka, saznajemo od dežurnog liječnika Ivana Koprivčića.

Ekipe Glasa Slavonije posjetile su i one koji su morali raditi. Vatrogasci su imali dosta posla. “Pretjeranog opuštanja nema, mi moramo biti koncentrirani i spremni. Ipak, pripremimo si nešto za jelo, a ove godine smo umjesto pečenke pripremili zagrebačke odreske”, rekao je vatrogasni zapovjednik Radoslav Grubišić. Koliko je novih godina odradio prestao je brojiti i vozač tramvaja Alfred Pinter, koji je navikao raditi kada se drugi zabavljaju.

I dok su neki radili, drugi su se zabavljali, mnogi u ugostiteljskim objektima. Zbog krize i visokih cijena ulaznica koje su se penjale i do 350 kuna, neki su odlučili dočekati 2013. godinu na privatnim zabavama. Jedno od najoriginalnijih mjesta za doček svakako je bio klub Plan B, koji je za ovu prigodu promijenio ime u Plan Ba. Tematski party pod nazivom “Welcome to Sarajevo”, približio je ugođaj i atmosferu tog grada. Tu je bila i maskota Vučko, kao i izvrsna glazba koju je puštao DJ Omer, s pozornice uređene kao vrelo Bosne. Dojam su upotpunile kulise “Sarajevo Film Festivala” i bogat švedski stol poslužen na “Baščaršiji”, na kojoj su gosti mogli “sresti” Izeta Fazlinovića.

Tradicionalno zanimljivo bilo je i u osječkoj Tvrđi, u brojnim kafićima i klubovima. U Matrixu su se zabavljali uz techno i house glazbu, a u klubu Bastion uživali u domaćoj i stranoj glazbi uz osam DJ-a. Goste Mediuma MDH zabavljao je tamburaški sastava Bosutski bećari, jedan od trenutno najpopularnijih, koji je svirao pet sati najvećih tamburaških i zabavnih hitova. Zanimljivo je bilo i u prostoru starog kina Europe. Svjetski poznati beogradski Shazalakazoo – predvodnici Balkan Beat zvuka, svojom su mješavinom elektronike i balkanskih kolo elemenata rasplesati posjetitelje, a tu je bio i osječki DJ Philip Kroo.

Ivan SEKOL/Davor MATAKFoto: Gojko MITIĆ

Usijani telefoni taksista

Žestoku noć na ulicama Osijeka i okolice imali su i vozači taksija koje je u određenim trenutcima novogodišnje noći bilo praktički nemoguće dobiti. Čak i uz posebna “prigodna poskupljenja” telefoni su bili usijani.

- Bio sam slobodan za Božić, a to znači da se radi na doček nove godine i to od 20 do 6 sati. Mora se raditi i red je na meni i to nije problem, ali obitelj je nezadovoljna što zadnje tri godine nisam kod kuće za doček, kaže taksist Dalibor Šegota.

Koliko je novih godina odradio već je i prestao brojati vozač tramvaja Alfred Pinter koji je navikao raditi kada se drugi zabavljaju. Svoju je smjenu, kaže, proveo mirno, bez incidenata i bilo kakvih problema. (I.S.)

Iako je osječkim umirovljenicima 2012. godina bila teška, mnogi su je odlučili ispratiti uz dobru zabavu i 2013. dočekati s puno više optimizma. Kao i svake godine, umirovljenici su organizirali brojne zabave diljem grada, a jedna od takvih bila je i ona na Jugu 2, gdje su u prostorijama njihove udruge članovi uz dobru glazbu i trpezu proslavili kraj za njih izazovne godine te se okrenuli 2013. (Da.M.)

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike