Regija
BELOMANASTIRSKI UGOSTITELJI VIŠE-MANJE SPREMNI ZA FISKALIZACIJU

Unatoč nižem PDV-u, cijene napitaka neće biti snižene
Objavljeno 31. prosinca, 2012.
Oni koji organiziraju doček 2013. neće slati e-račune Poreznoj upravi

BELI MANASTIR - Što je bilo daleko, stiglo je pred vrata. Već sutra, naime, prvoga dana nove godine, u Hrvatskoj počinje fiskalizacija kojom država želi ostvariti bolju naplatu poreza. Prvoga dana siječnja, zapravo, kreće njezina prva od ukupno tri faze, u kojoj će velike i srednje tvrtke te ugostitelji morati uvesti takozvane fiskalne blagajne, s “Velikim bratom” (Poreznom upravom) povezane internetskom vezom. Tako, tvrde nadležni, više ne bi trebalo biti zatajivanja novca državi varanjem na prometu. Provjerili smo jesu li neki belomanastirski ugostitelji spremni za fiskalizaciju i što će im ona u konačnici donijeti.

- Još uvijek nije sve spremno, ali sve sam nabavio i već prvog dana nove godine očekujem dolazak informatičara koji će instalirati novi program i internet - priča jedan od ugostitelja, čiji je budžet lakši za otprilike 7.000 kuna, koliko je izdvojio za opremu potrebnu za fiskalizaciju.

- Kako saznajem od kolega, moj je trošak srednji. Neki su izdvajali manje, a neki znatno više - priča, nadajući se da će sutra biti sve u redu.

Drugi belomanastirski ugostitelj tvrdi kako je u fiskalizaciju uložio manje novca. Uveo je, objašnjava, samo internetsku vezu i platio potreban certifikat.

- Od fiskalizacije ne očekujem ništa i ne predstavlja mi nikakav problem jer smo i do sada redovito izdavali račune - podvlači.

Zanimalo nas je hoće li kafići koji organiziraju doček Nove godine od ponoći “lansirati” svoje e-račune Poreznoj upravi, a jedan od odgovora glasio je kako se to neće dogoditi jer blagajnu neće zaključivati u ponoć, već će obračun biti rađen nakon završetka dočeka, još uvijek s 31. prosinca. Većina ugostitelja složna je u tvrdnji kako će cijene pića ostati iste, unatoč tome što će se od 1. siječnja 2013. godine početi primjenjivati snižena stopa PDV-a, od 10 posto, za usluge pripremanja hrane i prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima.

Ivica GETTO
U siječnju gledaju kroz prste, u veljači rigorozno

Ministar financija Slavko Linić i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, za jedan naš list izjavili su kako će čak 750 inspektora, uz pomoć određenog broja carinika, provjeravati poštuju li obveznici fiskalizacije (njih 22.000, od kojih je 12.000 ugostitelja) Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Kazne u siječnju neće biti rigorozne, poput zatvaranja lokala, te će poduzetnici imati “popravni rok”. No, ako u veljači, u drugom krugu kontrole, inspektori zateknu prekršitelje, mogu očekivati drastične novčane kazne, pa i zatvaranje objekta kao krajnju mjeru.

Kazne i za kupce

Neizdavanje računa sa svim propisanim podacima kaznit će se iznosima od 10.000 do čak 50.000 kuna, a kupac koji ne zadrži račun i ne pokaže ga na zahtjev inspekcije ostat će bez 200 do 2.000 kuna.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA SALVETA “USKRS NA PAPIRU”

Cvjetni i uskrsni motivi podsjetnik na mladost

ZA DAN GRADA ĐAKOVA PRIZNANJA ZA 2020. I 2021. GODINU

Predloženi laureati gradskih nagrada

SNIJEG ZA MNOGE NIJE BIO IZNENAĐENJE

Orahovica se potpuno zabijeljela usred travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DILJ BIO USPJEŠAN I U GODINI KORONE

Pad prodaje kompenziran uštedom na energentima

2

PRVENSTVENO ZBOG PROBLEMA U DALJINSKOM OČITANJU STANJA

Potrošačima je u Županji, Gradištu i Bošnjacima stiglo čak 2500 novih vodomjera

3

ZA DAN GRADA ĐAKOVA PRIZNANJA ZA 2020. I 2021. GODINU

Predloženi laureati gradskih nagrada