Regija
BARANJSKI SELJACI OCIJENILI MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Jakovini dvojka jer su džentlmeni i ne “kolče”
Objavljeno 28. prosinca, 2012.

BELI MANASTIR - Bilo je teško, a ako se ovako nastavi, bit će još gore - riječi su Petra Pranjića, predsjednika udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda, izrečene u ime 300-tinjak članova udruge koji obrađuju 15-ak tisuća hektara zemlje, približno polovinu baranjskih obradivih površina. Ne dvoji da će dio seljaka prilikom ulaska u EU biti prisiljen staviti ključ u bravu svojih OPG-ova, budući da nisu spremni za takvu vrstu izazova.

- Uvjeren sam da će dio seljaka odustati, posebice oni koji do kraja godine nisu uspjeli uplatiti zakupe - tvrdi, objašnjavajući da će, sukladno novim naputcima, ta zemlja ponovno završiti na bubnju. Ističe kako svi znaju da zakup treba platiti, na što su spremni, ali ih je iznenadilo saznanje da je novi rok 31. prosinca, što je u ovom trenutku teško ili nikako izvedivo. Vladi RH i resornom ministarstvu, osim drastičnog rezanja budžeta za poljoprivredu, zamjera što poljoprivrednicima nije isplaćena šteta zbog suše, dok su voćari ostali zakinuti za isplatu štete od smrzavanja, pa su neki prisiljeni odustati od proizvodnje i u bescijenje prodavati i ograde oko svojih voćnjaka.

- Nadam se da će iduće godine poticaji biti isplaćeni u cijelosti (preostala je isplata poticaja za jesen 2011. te proljeće 2012. godine) i da će nadležni prihvatiti neke od zahtjeva vezanih uz moratorije na kredite - priča, ponavljajući kako nitko nikada nije tražio da krediti budu zaboravljeni, već samo prolongirani na bar godinu dana, budući da su ih dvije protekle meteorološki loše godine potpuno iscrpile. Iduća godina, nastavlja Pranjić, mogla bi se nazvati i godinom velikih investicija, što je, između ostaloga, vezano i uz legalizaciju.

- Kod legalizacije postoji nekoliko skrivenih 'kvaka'. Jedna od njih je činjenica da postojeći objekti, osim legalizacije, moraju biti usklađeni s EU standardima, što iziskuje nove troškove - podvlači, tvrdeći na kraju kako će seljaci krenuti “u boj” za novac iz raznih EU fondova. Na upit kojom bi ocjenom ocijenio rad ministra Tihomira Jakovine, njegovo ministarstvo i Vladu RH, što se poljoprivredne politike tiče, Pranjić kaže kako im daje dvojku, ali samo stoga što su seljaci džentlmeni, pa ne dijele jedinice. I.Getto

U pregovorima s Hrvatskim vodama

Pranjić je zadovoljstvo izrazio odlukom nekih jedinica lokalne samouprave koje su do minimuma smanjile komunalni doprinos, a slično očekuju od Hrvatskih voda, s kojima su u pregovorima. Riječ je o plaćanju vodnih naknada.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike