Osijek
ANALIZIRAMO KRIMINALITET I PREKRŠAJE DJECE I MALOLJETNIKA

Što je toj djeci? Drastično raste broj prijava zbog krađa, nasilja i ozljeđivanja vršnjaka
Objavljeno 29. prosinca, 2012.
Uglavnom riječ je o krađama i teškim krađama koje počine djeca i maloljetnici, kaže Živković

Vezani članci

RAZGOVOR: PSIHOLOGINJA MAJA MAMULA O NASILJU U RH

Nasilje je u top-pet razloga smrtnosti

U prošloj godini zabilježeno je povećanje broja maloljetnih počinitelja kaznenih djela i to za 32,9 posto, dok se broj kaznenih djela koje su oni počinili povećao za čak 59,3 posto.

Ove zabrinjavajuće podatke iznijela je mag.ped.soc. Sanja Živković, službenica Odjela za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave osječko-baranjske, na simpoziju pod nazivom Poremećaji u ponašanju - što svatko treba znati, održanom u organizaciji Društva za psihološku pomoć Sunce.

Do tih, ali i drugih podataka, mag. Sanja Živković, došla je analizirajući stanje i kretanje kriminaliteta i prekršaja koje su počinila djeca i maloljetne osobe na području PU osječko-baranjske u prošle tri godine.

- Ovo povećanje od 30 odnosno više od 50 posto je veliko, a možemo ga objasniti situacijom u kojoj živimo - siromaštvom, nezaposlenošću i cijelim nizom problema s kojima se susrećemo u ovom vremenu. No, to nije specifičnost Osijeka, slična je situacija i u ostalim gradovima, kaže naša sugovornica.

Ističe još da je u ukupnom broju počinitelja maloljetnika bilo 392 ili 16.8 posto te objašnjava: “Karakteristika kriminaliteta maloljetnih osoba je da se uglavnom radi o krađama i teškim krađama, dakle o imovinskim deliktima, koji čine više od 50 posto svih kaznenih djela i delikata, koje počine djeca i maloljetnici”.

No, statistika često može zavarati. Tako je u 2009. godini policija zabilježila tri kaznena djela uništenja i oštećenja tuđe stvari, u 2010. dva takva kaznena djela, a 2011. godine - čak 16. Ako gledamo postotke, to bi značilo povećanje od 700 posto, što zvuči strašno. Ipak, ovi podaci ne smiju se zanemariti.

U protekle dvije godine drastično se povećao broj kaznenih djela maloljetnika koje su za posljedicu imale tjelesne ozljede. U 2009. godini bilo ih je 5, u 2010. čak 47, a u prošloj godini 42. Također, nije zanemariv broj maloljetnika koji su uništili i oštetili tuđe stvari. Ta brojka iz godine u godinu raste, a u 2011. iznosila je 24. Premda se ne čine velikim, sljedeće brojke koje ukazuju na delinkventno ponašanje djece i mladih također traže brzo djelovanje i aktivnosti svih odgovornih u društvu: osam teških tjelesnih ozljeda i osam nasilničkih ponašanja.

Vesna LATINOVIĆ
PREVENCIJOM PROTIV KRIMINALA

Osim prikaza kriminaliteta i broja maloljetnih počinitelja mag. Sanja Živković na simpoziju je predstavila i preventivne programe koje radi Policijska uprava osječko-baranjska. To su: Suzbijanje seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, Legiranje, ne drogiranje, projekt koji policija radi u koordinaciji s više institucija i udruga, Stop trgovanju ljudima, Interaktivno učenje, Sigurnost djece na internetu, Budi navijač, ne razbijač, Vandalizam, alkohol i nasilje među mladima te mnogi drugi preventivni projekti i programi.

Dvostruko više teških krađa

Broj teških krađa gotovo se više nego udvostručio. U 2009. zabilježeno ih je 97, godine 2010. ta se brojka smanjila na 83, dok su u 2011. zabilježene 173 teške krađe. Prema učestalosti slijede krađe, čiji je broj također porastao u odnosu prema prošlim godinama - od 35 u 2009. do 55 u prošloj godini. Također, izrazito je zabrinjavajući porast zloporabe opojnih droga. Dok je u 2009. zabilježeno sedam slučajeva, u 2011. bilo ih je 47 ili čak 571,4 odnosno gotovo 600 posto više!

173

teške krađe zabilježene u 2011.

47

zloporaba opojnih droga počinili su maloljetnici prošle godine

Sanja Živković

policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju

Nije zanemariv niti broj maloljetnika koji su uništili i oštetili tuđe stvari. Ta brojka iz godine u godinu raste

Možda ste propustili...

AKCIJA ZA POMOĆ VATROGASCU MIROSLAVU KRČELIĆU JOŠ TRAJE

Do sada prikupljeno 64 tisuće kuna

PROJEKT “DRVO SOLIDARNOSTI“

Sadnja drveća kod Josipovca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"SPORT ZA SVE" ORGANIZIRAO TJELOVJEŽBU

Osječani plesali zumbu
na Trgu slobode

2

REAKCIJA NA NAPISE

Uklonjen divlji deponij kod kampusa

3

VATROGASCI UPOZORAVAJU:

Oprez pri spaljivanju korova, vatru držite pod kontrolom