Osijek
ANALIZIRAMO KRIMINALITET I PREKRŠAJE DJECE I MALOLJETNIKA

Što je toj djeci? Drastično raste broj prijava zbog krađa, nasilja i ozljeđivanja vršnjaka
Objavljeno 29. prosinca, 2012.
Uglavnom riječ je o krađama i teškim krađama koje počine djeca i maloljetnici, kaže Živković

Vezani članci

RAZGOVOR: PSIHOLOGINJA MAJA MAMULA O NASILJU U RH

Nasilje je u top-pet razloga smrtnosti

U prošloj godini zabilježeno je povećanje broja maloljetnih počinitelja kaznenih djela i to za 32,9 posto, dok se broj kaznenih djela koje su oni počinili povećao za čak 59,3 posto.

Ove zabrinjavajuće podatke iznijela je mag.ped.soc. Sanja Živković, službenica Odjela za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave osječko-baranjske, na simpoziju pod nazivom Poremećaji u ponašanju - što svatko treba znati, održanom u organizaciji Društva za psihološku pomoć Sunce.

Do tih, ali i drugih podataka, mag. Sanja Živković, došla je analizirajući stanje i kretanje kriminaliteta i prekršaja koje su počinila djeca i maloljetne osobe na području PU osječko-baranjske u prošle tri godine.

- Ovo povećanje od 30 odnosno više od 50 posto je veliko, a možemo ga objasniti situacijom u kojoj živimo - siromaštvom, nezaposlenošću i cijelim nizom problema s kojima se susrećemo u ovom vremenu. No, to nije specifičnost Osijeka, slična je situacija i u ostalim gradovima, kaže naša sugovornica.

Ističe još da je u ukupnom broju počinitelja maloljetnika bilo 392 ili 16.8 posto te objašnjava: “Karakteristika kriminaliteta maloljetnih osoba je da se uglavnom radi o krađama i teškim krađama, dakle o imovinskim deliktima, koji čine više od 50 posto svih kaznenih djela i delikata, koje počine djeca i maloljetnici”.

No, statistika često može zavarati. Tako je u 2009. godini policija zabilježila tri kaznena djela uništenja i oštećenja tuđe stvari, u 2010. dva takva kaznena djela, a 2011. godine - čak 16. Ako gledamo postotke, to bi značilo povećanje od 700 posto, što zvuči strašno. Ipak, ovi podaci ne smiju se zanemariti.

U protekle dvije godine drastično se povećao broj kaznenih djela maloljetnika koje su za posljedicu imale tjelesne ozljede. U 2009. godini bilo ih je 5, u 2010. čak 47, a u prošloj godini 42. Također, nije zanemariv broj maloljetnika koji su uništili i oštetili tuđe stvari. Ta brojka iz godine u godinu raste, a u 2011. iznosila je 24. Premda se ne čine velikim, sljedeće brojke koje ukazuju na delinkventno ponašanje djece i mladih također traže brzo djelovanje i aktivnosti svih odgovornih u društvu: osam teških tjelesnih ozljeda i osam nasilničkih ponašanja.

Vesna LATINOVIĆ
PREVENCIJOM PROTIV KRIMINALA

Osim prikaza kriminaliteta i broja maloljetnih počinitelja mag. Sanja Živković na simpoziju je predstavila i preventivne programe koje radi Policijska uprava osječko-baranjska. To su: Suzbijanje seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, Legiranje, ne drogiranje, projekt koji policija radi u koordinaciji s više institucija i udruga, Stop trgovanju ljudima, Interaktivno učenje, Sigurnost djece na internetu, Budi navijač, ne razbijač, Vandalizam, alkohol i nasilje među mladima te mnogi drugi preventivni projekti i programi.

Dvostruko više teških krađa

Broj teških krađa gotovo se više nego udvostručio. U 2009. zabilježeno ih je 97, godine 2010. ta se brojka smanjila na 83, dok su u 2011. zabilježene 173 teške krađe. Prema učestalosti slijede krađe, čiji je broj također porastao u odnosu prema prošlim godinama - od 35 u 2009. do 55 u prošloj godini. Također, izrazito je zabrinjavajući porast zloporabe opojnih droga. Dok je u 2009. zabilježeno sedam slučajeva, u 2011. bilo ih je 47 ili čak 571,4 odnosno gotovo 600 posto više!

173

teške krađe zabilježene u 2011.

47

zloporaba opojnih droga počinili su maloljetnici prošle godine

Sanja Živković

policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju

Nije zanemariv niti broj maloljetnika koji su uništili i oštetili tuđe stvari. Ta brojka iz godine u godinu raste

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike