Regija
KOVANICU OD 25 KUNA GRAĐANI LJUBOMORNO ČUVAJU

Honorar u kovanicama od 25 kn,
oglašivači daju dvostruko
Objavljeno 27. prosinca, 2012.
Blagajnici često nisu sigurni je li to platno sredstvo ili dio numizmatičke kolekcije

ĐAKOVO – Iako je Hrvatska narodna banka početkom ovog mjeseca u optjecaj pustila 20.000 komada prigodnog kovanog novca od 25 kuna, posvećenog potpisivanju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji 9. XII. 2011., među Đakovčanima, pa čak i trgovcima u pojedinim trgovačkim centrima, malo je poznato kako je taj novac službeno platno sredstvo. Uvjerila se u to Đakovčanka koja je u honoraru za odrađeni posao dobila i nekoliko kovanica iz 2000. godine, u apoenima od 25 kuna. Na jednoj strani te kovanice, na naličju, nalazi se brojčana oznaka nominalne vrijednosti s prikazom kune zlatice u pokretu, dok je u središnjem dijelu lika kovanice prikazan – fetus!

- Došla sam u jedan od naših trgovačkih centara i račun sam namjeravala platiti kovanicama u vrijednosti 25 kuna. Međutim, djelatnica na blagajni ostala je začuđena kada sam joj ponudila novac. Kako nije bila sigurna je li to “redovno” platno sredstvo ili dio numizmatičke kolekcije, zvala je voditeljicu smjene i pitala za savjet. Račun sam na kraju platila kovanicama - kaže Đakovčanka. Zanimljivo je, dodaje, kako je djelatnica centra kazala da već šest godina radi u centru, no nikada se prije nije susrela s takvim novcem.

S tim kovanicama, provjerili smo jučer, građani se ne susreću često, a kada im se slučajno i nađe u rukama, pokušavaju ih sačuvati kao svojevrsni suvenir. “Kasicu” pak otvaraju kad, kako su nam neki rekli, prigusti. S kovanicama od 25 kuna, doznajemo, susreću se djelatnici na naplatnim kućicama Hrvatskih autocesta prilikom naplate cestarine. Kako god bilo, te neobične i zanimljive kovanice omiljene su među građanstvom; neki su portali pisali kako su građani “zaljubljeni” u te kovanice pa su upravo zbog toga i iščeznule iz platnog prometa unatoč tome što su službeno platno sredstvo. U nekim oglasima za kovanicu od 25 kuna, nudi se 50, pa čak i 100 kuna! Zanimljiv je i dio iz Crne kronike gdje se u jednom tekstu navodi: “Provalnik je ukrao polog s izuzetno vrijednom kovanicom od 25 kuna.”

Prigodni optjecajni novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, čiji je promjer 32 milimetra, a kovanica je izrađena od dvodijelne kovine. Mnogi će se složiti da je to najljepša hrvatska kovanica. HNB je do sada deset puta izdao prigodne kovanice od 25 kuna. Prva je iskovana 1997. godine. Na licu je pisalo “Hrvatsko Podunavlje”. Na plohi kovanog novca prikazana je karta hrvatskog Podunavlja. Uz desnu stranicu kvadratne plohe označena je godina kovanja, 1997. Iste godine puštena je u promet još jedna kovanica na kojoj je pisalo “Prvi kongres hrvatskih esperantista”. Uslijedilo je još sedam izdanja do, spomenute, najnovije, vezane uz Ugovor o pristupanju EU.

Ljubav prema toj kovanici, može se pročitati na brojnim portalima, postala je zanimljiv društveni fenomen! Zanimljivost smo pronašli i na popularnom Njuškalu. Ondje se, naime, kovanica “Podunavlja” u rujnu ove godine nudila za čak 500 kuna!

Maja MUŠKIĆ
Zašto fetus?

“U središnjem dijelu prikaz je fetusa kao univerzalnog simbola ljudskog života koji je središnjica tisućljeća koje završava i novog tisućljeća koje započinje, što je simbolizirano nizom zraka unutar jezgre prstena kovanog novca. Unutar donjeg središnjeg dijela prstena kovanog novca istaknuta je godina '2000.'”, pojašnjavaju u HNB-u lice kovanice koju je Đakovčanka dobila.

Oglas o prodaji kovanica od 25 kuna objavljen prekjučer pročitan je 12,5 tisuća puta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike