Osijek
“NASLIJEDIO” MILIJUNE EURA

Povratak “prijevare 419” iz osamdesetih godina
Objavljeno 27. prosinca, 2012.
Neki su obaviješteni da su kao posljednji živući rod naslijedili milijune

Vezani članci

OPREZ PREVARANTI BIRAJU STARIJE OSOBE KOJE ŽIVE SAME

Prevaranti iz Suhopolja “operiraju” Hrvatskom

Nakon što su godinama pokušavali varati koristeći internet, prevaranti se vraćaju starijem obliku kontaktiranja potencijalih žrtava - šalju pisma poštom.

Neki su Osječani tako dobili pisma u kojima ih se obavještava da su kao posljednji živući rod naslijedili milijune eura. Takav je bio i slučaj s Osječaninom Krunoslavom Cindrićem, kojemu je takvo pismo nedavno stiglo iz Španjolske i u njemu stoji da je nakon smrti gospodina Edwina Cindrića 2003. godine ostalo 6.950.000 eura ostavine, te ako se banci ne javi netko tko je u rodu s gospodinom Cindrićem, sredstva će preuzeti banka. Da bi prijevara zvučala što uvjerljivije, odvjetnik koji se javio predlaže da dio novca bude doniran u humantirane svrhe, a ostatak da bude podijeljen između Krunoslava Cindrića i njega. Ostavljajući kontakt broj telefona i adresu elektroničke pošte kako bi usuglasili detalje transakcije, prevarant još jednom apelira na etiku i moral žrtve, te se nada odgovoru. U čemu je tajna u ovakvom načinu prijevare? Nakon javljanja na adresu, prevarant obično šalje lažne dokumente ili čak fotografije žrtve. Zatim ističe da je došlo do “malog zastoja” ili problema u transakciji i kako bi se transakcija realizirala potrebno je uplatiti malu svotu novca, da bi banka pokrenula prebacivanje sredstava na vaš račun. Obično je to do 50 dolara ili eura, no neki prevaranti posežu i za pametnijim metodama, pa čak tvrde da treba i potplatiti dužnosnika banke, tražeći veće iznose novca. Troškovi se kod svakog dogovora uvećavaju, a žrtvi se svaki put obećava isplata u najkraćem mogućem roku. Također, u dopisivanju se na žrtve zna vršiti i psihološki pritisak, u kojem prevaranti tvrde da su morali prodati ili posuditi novac kako bi imali dovoljno novca za realiziranje transakcije.

Krunoslav Cindrić, srećom, nije reagirao na pismo. Iako je u početku bio ugodno iznenađen, na vrijeme je prepoznao prijevaru.

Davor MATAK
Nigerijski tip prijevare

Interpol i američki FBI ovakav tip prijevare klasificiraju kao “Nigerijski tip prijevare”, ili “prijevara 419”, jer krši 419. članak kaznenog nigerijskog zakona. Bila je izuzetno popularna 80-ih godina 20. stoljeća, u vrijeme Druge Nigerijske Republike, koja je bila hiperkorumpirana, što je prevarantima davalo izvrstan prostor za prijevare.

Iz osječke policije ističu da do sada nisu imali ovakvih slučajeva, no apeliraju na građane da u internetskim transakcijama pripaze kome ostavljaju broj računa ili gdje sredstva uplaćuju.

Možda ste propustili...