Novosti
BAZA OMILJENA SPECIJALCIMA SAD-A

U zračnoj bazi Udbina treniraju i najbolji američki komandosi
Objavljeno 24. prosinca, 2012.

ZAGREB - Govorkanja o Udbini kao potencijalnoj američkoj ili NATO bazi traju već godinama, a još je ondašnji ministar obrane Branko Vukelić takvu mogućnost negirao u javnim nastupima. Ipak, "puzajućim" načinom, Amerikanci su došli do toga da tu zračnu bazu koriste redovitije od hrvatskih snaga.

Još od ulaska Hrvatske u NATO zna se da su Udbina, Zemunik, Gašinci, Delnice i Lora uvršteni kao lokacije kojima se savez može koristiti. Hrvatske snage od svih navedenih lokacija najmanje koriste baš Udbinu, a kad se na to doda relativna geografska izoliranost, baza je odmah od početka postala omiljena kod Specijalnih snaga SAD-a, odnosno njihovog europskog kontingenta. Special Operations Command Europe (SOCEUR) tako često koriste Udbinu kao poligon za treniranje komandosa. Pri tome često koristi imaju i Oružane snage RH, jer su primjerice u nekoliko navrata imali priliku trenirati sa SEAL Team Two, jedinicom SEAL-a zaduženom za Europu i Afriku. Također, 10. Grupa Specijalnih Snaga i 352. Grupa Specijalnih Operacija održavale su treninge za hrvatske vojnike i vojnike susjednih država, koje su obučavali u medicinskoj pomoći u ekstremnim ratnim uvjetima. Tada se, kruži angedota, saznalo da hrvatski zakoni nisu naklonjeni domaćim vojnicima. Naime, neke od uobičajenih stvari ne mogu koristiti, jer je zakonima propisano da ih smiju raditi samo doktori i medicinske sestre uz nadzor liječnika.

Danko RADALJAC
Nije pogodan za lovačke avione

Udbina, odnosno baza "Josip Jović", nikada neće biti namijenjena US Air Forceu, odnosno nikada neće biti zrakoplovna baza. Prilaz pisti nije napravljen najidealnije za lovačke avione, tako da je koriste samo u slučajevima krajnje potrebe. Stoga na Udbinu najčešće slijeću samo transportni zrakoplovi C-130 Hercules, koji prevoze specijalce i njihovu opremu. Američka vojska već je pokazala da im je Udbina bitna. Prema njihovom uobičajenom scenariju, pokušavaju biti u što boljim odnosima s lokalnom zajednicom. U Udbini su tako sudjelovali u modernizaciji vodovoda, te u rekonstrukciji dječjeg vrtića, što su obavili mornarički inženjerci, a vrijednost tih radova procijenjena je na približno 280 tisuća dolara.

Sva tri mjeseca vježba američke vojske

Iz MORH-a su nam potvrdili kako američka vojska svaka tri mjeseca ima i redovne vježbe sa zajedničkim djelovanjem zrakoplovstva i specijalnih snaga. Avioni F-16 iz Aviana tada obavljaju simulacije jurišnih misija, dok pripadnici specijalnih postrojbi obavljaju navođenje zrakoplova sa zemlje. Prema nekim nepotvrđenim pričama, u Udbini su vježbe obavljali i pripadnici DEVGRU-a, jedne od dvije najelitnije američke postrojbe koje se najviše pamti po tome da su izveli prepad i ubili Osamu bin Ladena.