Novosti
AKCIJA “JUDA”

Cilj operacije bio je “odraditi” Bajića
Objavljeno 21. prosinca, 2012.
Tomislav Karamarko i Milijan Brkić kažu da je sve rađeno prema zakonu

Vezani članci

BAJIĆ DEMANTIRAO GRBIĆA I KARAMARKA

“DORH nije tražio praćenje novinara”

ZAGREB - Policija je krajem prošle godine posredno, preko nadzora nad novinarima, obrađivala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Ovlaštenje za operativno postupanje dao je Oliver Grbić, a operativno je naložio i odradio njegov tadašnji zamjenik Milijan Brkić, danas glavni tajnik HDZ-a. Pokazala je to istraga unutarnje kontrole MUP-a koja je provedena nakon prošlotjednog teksta u našem listu. Tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i Brkić upozoravaju da je spomenutu akciju vodio Vitomir Bijelić, koji je i danas načelnik krim-policije.

- Praćen je bio jedan novinar, odnosno urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše. Za pet od ostalih osam novinara su rađeni izlisti, dok se za troje nije mogao doznati broj telefona koji koriste. Tako stižemo do glavnog državnog odvjetnika, prema kojem nije bilo direktnih mjera. No to je rađeno indirektno. To je jednostavno neprihvatljivo, i sva saznanja unutarnje kontrole bit će proslijeđena DORH-u - izvijestio je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Pojasnio je da je čitava akcija nazvana Operativna akcija “Juda”, a policija je u postupanju zloupotrijebila nalog DORH-a. Naime, DORH je naložio da se istraži curenje podataka iz istraga, tražeći postupanja prema osobama koje direktno sudjeluju u procesima, a onda se to iskoristilo za postupanje prema novinarima i posredno prema Mladenu Bajiću.

Zanimljiv je i način na koji se išlo na Bajića. Naime, na osnovi izlista telefona novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome, napravljana je analitička zabilješka, u kojoj je temeljito analizirana komunikacija između novinarke i glavnog državnog odvjetnika. Dakle, u čitavom dokumentu, na više od deset stranica, samo se to analiziralo. No to nije sve. Istraga unutarnje kontrole pokazala je kako je ova analiza uništena i nije je bilo u policijskim arhivama.

- Tu je došlo do prikrivanja dokumenata, ali su je istražitelji koristeći informacijske sustave uspjeli rekonstruirati, a na kraju smo došli i do policajca koji ju je uništio. Nad njim će se provesti daljnja obrada - kazao je Ostojić. Dodao je i kako je cilj svih aktivnosti bio rađen tako da se “odradi” Mladen Bajić. Napomenuo je i kako su navodi Ive Sanadera u emisiji “Nedjeljom u dva” proizišli iz OA “Juda”, te će se dalje utvrđivati je li bilo i daljnjih povreda zakona u policiji.

Nakon slanja izvještaja DORH-u policija će s tužiteljstvom odlučiti protiv koga sve poduzeti kaznene progone.

- Nije mi jasno zašto se svi sada prave nevještima i odjednom nitko ništa ne zna. Ne kažem da Bajić laže, ali možda je zaboravio neke detalje. Sve radnje policija je poduzela u skladu sa Zakonom o policiji. Kad novinari nešto objave, kako mislite da policija može ući u obradu tog slučaja, kako će doći do informacija ako ne izlista sudionike? Ali, novinari nisu bili meta, nego je to bila propusna točka u sustavu, onaj tko odaje službene tajne - izjavio je Karamarko.

Danko RADALJAC/Dražen CIGLENEČKI
Mijenja se Zakon o policijskim ovlastima

- Kako bi uveli veću kontrolu nad ovakvim postupanjima, naložio sam osnivanje radne skupine koja bi do 15. siječnja sljedeće godine trebala dati prijedlog novog Zakona o policijskim ovlastima. Nadam se da će razne nevladine udruge, koje su nas jako kritizirale kad smo zakon pokušali mijenjati na proljeće, ovaj put stati na našu stranu - kazao je ministar Ranko Ostojić, ističući kako promjene idu u cilju veće zaštite ljudskih prava. Ministar unutarnjih poslova naveo je i kako je na Upravnom sudu nedavno donesena odluka da se svi prepaid telefoni moraju registrirati. Ističe da će to napraviti mnogo za efikasnost samog policijskog postupanja.

Ranko Ostojić

ministar unutarnjih poslova

Navodi Ive Sanadera u emisiji “Nedjeljom u dva” proizišli su iz Operativne akcije “Juda”