Regija
URUŠEN STROP U OKUPLJALIŠTU BRNJEVARACA:

Umjesto fontane na trgu obnovite nam Dom kulture
Objavljeno 21. prosinca, 2012.
Mještani Branjinog Vrha žele obnovu krovišta i instalacija

BRANJIN VRH - Dom kulture, jedino okupljalište mladih i starih u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinom Vrhu, postaje mjesto opasno za život. Prije nekoliko dana, naime, goste cafe-bara Brnjevar, smještenog u sklopu Doma kulture, uznemirio je čudan zvuk - u unutrašnjosti Doma odvalio se gotovo cijeli strop, a nije isključeno da se to neće dogoditi i u ostalim prostorijama.

- Ovo je nevjerojatno! Ljudi moji, u Domu su prostorije lokalnih udruga, Mjesnog odbora i političkih stranaka, a od temeljitije obnove nema ništa. U cijelom selu ne postoji ni jedno drugo mjesto gdje se okupljaju mladi. Neka netko nešto poduzme jer neće dobro završiti - negoduju mještani koje smo zatekli u spomenutom kafiću, čiji je vlasnik prostor nedavno otkupio od Grada Belog Manastira. Očito je kako nije znao da kupuje mačka u vreći.

Saznajemo da je nedavno, na svojevrsnom zboru mještana, zbog Doma kulture zamalo izbio incident.

- Možete misliti, puste novce žele uložiti u obnovu središta mjesta, točnije prostora ispred Doma. Tamo planiraju napraviti neku fontanu, park i što sve ne, umjesto da novac ulože u Dom. Pobrkali su prioritete. Ne tražimo da nam izgrade dvorac, već samo obnove krovište i dotrajale instalacije. Nekoga će, na kraju, ovdje ubiti struja. Tko će zbog toga biti kriv? - žale se mještani.

Podsjećaju kako je Dom kulture izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća. Nekada je, ističu, bio seoski ponos, a nakon više od pola stoljeća predstavlja mjesno ruglo.

- Nedavno smo ostali bez pošte. Sve živo se zatvara, a nikoga ni za što nije briga - negoduju Brnjevarci, naglašavajući kako su, ako ne jedino, onda među rijetkim selima u Baranji čiji Dom kulture nije obnovljen. Smatraju da 1.200 stanovnika jednog od najstarijih baranjskih sela ne zaslužuju biti uskraćeni za bar jedno pristojno okupljalište.

Ivica GETTO
Stoji i uređenje trga

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš ističe kako postoji dobra volja za obnovom Doma, ali ima nekoliko stvari koje tome prethode. Prvo treba posložiti kompletnu dokumentaciju, pripremiti natječaj i nominirati ga državnim institucijama ili nekim fondovima. Podsjeća kako već postoje projekti, čak i prioritetniji, koji čekaju na zeleno svjetlo. Što se uređenja brnjevarskog trga tiče, kaže da je za to planirano oko 150.000 kuna, nedovoljno za kvalitetnu obnovu Doma, ali je zbog neslaganja dijela mjesnih udruga (DVD-a, primjerice, koji se pobunio zbog navodnog zatvaranja ulaza u garažu) projekt stao.

Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana