Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

Unikatne ponjave s vezenim motivima za prvu bračnu noć
Objavljeno 22. prosinca, 2012.
Najstarija je izrađena 1893., a potječe iz Brodskoga Kobaša

Dvoje leglo, troje osvanilo, a dogodine i četvero bilo, strofa je svatovca od kojega je posuđen naslov izvrsne izložbe Muzeja brodskoga Posavlja.

U osječkome Muzeju Slavonije otvorila ju je Ivanka Bunčić, ravnateljica gostujućega Muzeja. Zgodno je spomenula kako su Japanci htjeli svojedobno kupiti izloženo “pa što košta da košta”.

Zato bi i Osječani trebali iskoristiti priliku i do travnja pogledati segment zaštićenoga kulturnoga dobra Republike Hrvatske, čime je prošle godine okićena zbirka od 16 ponjava i pet drvenih sanduka za čuvanje tekstila, važan svadbeni element, jer je u njemu djevojka udajom nosila miraz, odnosno ruho, posteljinu, stolnjake i ponjave u novi dom. Karolina Lukač, kustosica Muzeja brodskoga Posavlja, nastavlja izložbu koju je 1999. započeo Zvonimir Toldi, muzejski savjetnik i bivši kustos slavonskobrodskoga Muzeja.

- Ponjave su isključivo iz okolice brodskoga Posavlja i služile su kao prekrivači za krevet mladenaca u prvoj bračnoj noći i prvim godinama braka. Potječu s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Jednobojna osnova je, objasnila je Karolina Lukač, tkana na tkalačkome stanu i na nju su rukom vezilje vezle šarenom vunicom neobične motive.

Najstarija je izrađena 1893., krpana je na ogledala i krpala ju je Mara Vuk iz Brodskoga Kobaša. Moglo se čuti kako svaka boja u narodu ima određeno značenje. Tako crvena odbija zle sile, zelena predstavlja život, a bijela je simbol svjetlosti i rođenja. Simbolikom motiva na ponjavama, razložila je mlada kustosica, htjelo se prenijeti želje na mladi bračni par da što prije stekne potomstvo, ali i da ih se zaštiti od zlih sila.

Ljerka BOBALIĆ
Simbolika motiva

Tu su i motivi erotskoga i ljubavnoga karaktera te motivi koje donose sreću. Da bi neko sredstvo kao zaštita od uroka moglo biti djelotvorno, moralo je to činiti svojim oblikom, bojom i simbolikom. Zato je kao zaštita od uroka na ponjavama najčešće motiv ogledala, jer ogledalo svojim svjetlucanjem odbija zle sile. Stavljalo se u kolijevke, na odjeću i na mladenkino oglavlje, a na ponjavama se nalazi u obliku raznobojnih trokuta koji zajedno tvore rombove. Slični motivi su u rimskim podnim mozaicima.

ZAŠTITA OD ZLIH SILA

Drugi motiv zaštite od zlih sila, dodala je Karolina Lukač, rabljen je još u prapovijesti, a riječ je o motivu dvostruke spirale koji, pretpostavlja se, predstavlja ljudsko oko i na ponjavama štiti mladence od zlih pogleda. Tu je i motiv dlana s ispruženim prstima, poznato i djelotvorno sredstvo protiv uroka. Od ljubavnih motiva mogu se vidjeti srca i glazbala, a jedan od najčešćih je motiv gljive, simbola plodnosti. Često se prikazuje i zmija, jer poznata je veza žene i zmije, i široko se koristi u legendama, tako je poznata legenda o ženi kralja Filipa, koja je, nakon što je vidjela zmiju rodila Aleksandra Velikoga.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike