Regija
CRVENI KRIŽ I CARITAS SVE TEŽE USPIJEVAJU POMOĆI

Nitko im ne donira hranu
Objavljeno 21. prosinca, 2012.
Samo u 2011. godini dostavili su 25.182 topla obroka

ŽUPANJA - Uzrečica da nitko ne zna što se iza čijih vrata događa često se može čuti u razgovorima, ali da je upravo tako i ovih predblagdanskih dana, na području županjskog kraja potvrđuje se sve češćim dolascima na vrata Gradskog društva Crvenog križa. U potrazi za hranom upravo Crvenom križu obraćaju se mnogi, jer neimaština pogađa sve više građana.

- Nema dana da u naše prostorije ne dođe netko tražeći pomoć u hrani. Žao nam je što nemamo mogućnosti pomoći, jer hranu nam nitko ne donira - saznajemo od Marije Dugalić, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Županja. Naime, iako u zgradi Crvenog križa već punih 17 godina pripremaju tople obroke i dostavljajući kuhanu hranu svakodnevno pomažu gotovo stotinjak osoba i obitelji u potrebi, donacija u hrani nema. Samo u 2011. godini dostavili su 25.182 topla obroka.

- Iz redovitih sredstava i pomoći Hrvatskog Crvenog križa pripremit ćemo i ove godine pakete prehrambenih namirnica prigodom predstojećih blagdana, no potrebe za hranom sve su veće - ističe Dugalić.

Sličnih teškoća imaju i u Caritasu u Vinkovcima. Lokalna televizija ovih je dana objavila priču o tome da je u Vinkovcima ostalo 350 obitelji za koje se nije uspjelo prikupiti hrane. Iz Caritasa su uputili zamolbu svim ljudima dobre volje da pomognu kako bi i socijalno ugrožene obitelji osjetile solidarnost i ljubav onih koji slave i raduju se Božiću.

- Naš Caritas je uspio razveseliti 35 obitelji, uglavnom samačkih i s više djece. Župljani su tijekom adventa donosili prehrambene namirnice na zornice te su pripremljeni paketi s osnovnim potrepštinama. Doista je hrana u ovim teškim vremenima mnogima najpotrebnija - saznajemo od Ivice Živkovića, člana Caritasa Župe sv. Nikole Tavelića. Živković dodaje da su se pozivu Caritasa odazvale i brojne županjske tvrtke, a uspjelo se osigurati i nešto ogrjeva.

- Naša kuhinja rijetko dobiva donacije u hrani. Godinama nam pomaže jedino PIK Vinkovci, odnosno, njihova radna jedinica Lipovac. Zahvaljujemo Zdravku Udovčiću, koji nam, kao njihov djelatnik, pomaže - poručila je Marija Dugalić, ravnateljica županjskog Crvenog križa.

Prehrambene namirnice ovoga su se adventa prikupljale i u županjskoj župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja.

Zdenka KNEŽEVIĆ
Ponekad DONESU mast

Iako je županjski kraj pretežito poljoprivredni, Dugalić kaže da im nikada nitko nije donirao ni vreću brašna ni kilogram, primjerice, jabuka. “Jedino nam pojedini građani znaju dostaviti svinjsku mast, na čemu im zahvaljujemo. Na žalost, hrana je sve potrebnija mnogima”, istaknula je Dugalić.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike