Kultura
U ZAGREBAČKOJ MODERNOJ GALERIJI

Retrospektivna izložba slikarice Marte Ehrlich
Objavljeno 21. prosinca, 2012.

ZAGREB - U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba Marte Ehrlich. Izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2013. Slikarica Marta Ehrlich rođena je u Zagrebu 1910., a umrla 1980. u rodnom gradu. Diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji (1934.) i poput mnogih kolega otišla je u Pariz (1935.) gdje je provela tri godine usavršavajući se u raznim slikarskim tehnikama.

U početku je realistički usmjerena, kasnije poetizira sadržaj i stilski se kreće na rubu nadrealizma. Približavanje lirskoj apstrakciji očituje se u djelima iz 60-ih i 70-ih godina. U finalnoj fazi svoga slikarskog izričaja potpuno ostvaruje individualni izraz. Osim slikarstvom, bavila se primijenjenom umjetnosti, najuspješnije keramikom, zatim nacrtima za tekstil, vezom i scenografijom.

Moderna galerija čuva veliku zbirku radova Marte Ehrlich koja sadrži 227 djela, i to većinom ulja, akvarela, gvaševa, crteža i manji broj keramike. Tako veliki broj njezinih djela prispio je u fundus darovnicom dr. N. Gavelle poslije koje je uslijedila (1990.) studijska izložba dijela slikarskog opusa iz donacije. Cilj je retrospektivne izložbe radova Marte Ehrlich zasvjedočiti brojem i kvalitetom djela cjelinu njezina jedinstvena opusa, jer malo je koji umjetnik dosegnuo do razine renesansne raznovrsnosti i metijerske izvrsnosti na tako širokom polju likovnih izričaja. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike