Regija
UGAŠENA ŽUPANJSKA ISPOSTAVA AGENCIJE

Sada će za svaki “papir”
seljaci morati u Vukovar
Objavljeno 20. prosinca, 2012.

ŽUPANJA – Ispostava Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Županji stavila je ključ u bravu, a na vratima je osvanula obavijest o tome da je od 18. prosinca preseljena u Vukovar, Olajnica 19. Poljoprivrednici iz županjske Posavine ogorčeni su i upozoravaju na to da je riječ o temeljnoj poveznici između njih i institucija na nacionalnoj i europskoj razini, koje kroz svoje programe financiraju razvoj poljoprivrede.

- Ostao sam zatečen kada sam preksinoć na ulici sreo svoju agenticu koja mi je desna ruka u funkcioniranju OPG-a i provođenja zakonskih propisa. Rekla mi je da je ispostava u Županji zatvorena i da ćemo se ubuduće viđati u Vukovaru - ogorčen je Ivan B. iz Županje. To je veliki udarac za poljoprivrednike koji su usko vezani uz Agenciju, posebice u razdoblju od ožujka do lipnja kada se predaju zahtjevi za poticaje i sređuje “papirologija”. Naime, i najmanja promjena, primjerice broja grla, obradivih površina ili poslovnog računa treba se unijeti u Upisnik i uskladiti s ARKOD-om, sustavom za identifikaciju zemljišnih parcela.

– Sada ćemo za svaku sitnicu morati ići u Vukovar. Kako će tek biti onima na istoku županjske Posavine koji će morati prevaljivati i stotinjak kilometara do Vukovara u jednom smjeru?! Pa tko će nam platiti putne troškove i raditi u stajama i na njivama dok mi dangubimo u Vukovaru? - ogorčen je naš sugovornik.

Takva je odluka, smatra, donesena na štetu poljoprivrednika zbog kojih Agencija i postoji.

- Ako se ovo radi pod krinkom ušteda i racionalizacije troškova, to nema logike jer će se dogoditi upravo suprotno. Djelatnicima koji će iz Županje putovati u Vukovar treba plaćati putne troškove, a nama će toliko iskomplicirati život da čak sumnjamo i na to da se sve radi u cilju gašenja što većeg broja OPG-ova i uništavanja malih proizvođača - revoltiran je poljoprivrednik iz Đurića koji dodaje da će i ono malo novca što mu od poticaja ostane seljak morati davati za prijevoz do Vukovara.

- A kada za nekoliko mjeseci vide da nas se nisu uspjeli riješiti, sigurno će Agenciju iz Vukovara preseliti u Zagreb - ogorčeni su naši sugovornici.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Najgore će biti onima na istoku Posavine koji će morati prevaljivati i stotinjak kilometara do Vukovara u jednom smjeru

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike