Regija
PO ČEMU ĆE ŽUPANJCI PAMTITI 2012.

Rekordna nezaposlenost, Zeleni cvijet i najkraća kampanja šećerne repe
Objavljeno 17. prosinca, 2012.

ŽUPANJA – Osim po besparici i strepnji za radna mjesta, godina na izmaku u Županji će ostati zapamćena po rekordnoj nezaposlenosti - u prosincu je bez posla više od 6.400 osoba. Unatoč slabom priljevu sredstava u proračun, Grad je redovito podmirivao obveze, a vodilo se računa i o komunalnoj infrastrukturi. Županju je ove godine dva puta posjetio predsjednik Ivo Josipović, svraćali su i neki ministri, no razočarani građani konstatiraju da nikakve koristi od kurtoaznih posjeta nije bilo.

Izostala je pomoć države, a ni nakon pet mjeseci Gradu nije stigla tražena suglasnost Vlade za kreditno zaduživanje. Kredit od osam milijuna kuna gradske su vlasti namjeravale iskoristiti za prijevremenu otplatu kredita prema HBOR-u, rekonstrukciju Svačićeve ulice sa zatvorenom oborinskom odvodnjom i nogostupom te u rekonstrukciju savskog nasipa i gradnju dijela šetnice na Savi. Kuloari govore o tome da pojedinci u gradu likuju jer su navijali za to da Linić uskrati suglasnost i da se zaustavi investicijski ciklus u Županji, što im nekoliko mjeseci pred lokalne izbore i te kako odgovara.

Kredit nije realiziran, ali se o uređenosti grada i te kako vodilo računa, o čemu najbolje svjedoči vrijedno priznanje HTZ-a Zeleni cvijet s brončanim znakom, dodijeljeno Županji za 3. mjesto u kategoriji najuređenijih gradova od 10 do 30 tisuća stanovnika.

A ove je godine Županja, kolijekva igranja nogometa u Hrvatskoj, ugostila i svoju prvu nogometnu loptu u povodu obilježavanja 100. obljetnice HNS-a. Županjci nestrpljivo iščekuju novi spomenik prvoj nogometnoj lopti koji im je obećao predsjednik HNS-a Davor Šuker. Županjce je u lipnju ugodno iznenadio i dolazak turističkog kruzera.

U godini na izmaku Županja prvi put nema svoga predstavnika u Saboru, ali su zato nakon dolaska na vlast Kukuriku koalicije uslijedile političke smjene, a najbolje se snašao čelnik županjskog SDP-a Zlatko Cegledi, koji je zasjeo u fotelju upravitelja Uprave šuma Vinkovci. M. Lešić Omerović

Uspješni gospodarstvenici

U vrlo teškoj 2012. županjsko gospodarstvo uspjelo je sačuvati radna mjesta i oduprijeti se negativnim trendovima poslovanja. Među tri najuspješnije tvrtke u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2011. godinu čak dvije su iz Županje pa se s pravom može reći da je županjsko gospodarstvo na neki način nositelj gospodarskog razvoj krajnjeg istoka Hrvatske. Iako će ova godina ostati zapamćena po jednoj od najkraćih kampanja šećerne repe u povijesti, županjska Sladorana završit će ju pozitivno. I tvornica peleta Šišarka osvaja europsko tržište, kao i Same Deutz Fahr Žetelice proizvevši u 2012. najveći broj kombajna otkako posluje u Županji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče