Kultura
SPOMEN-PLOČA U SLAVONSKOM BRODU

Trajno sjećanje na velikog slikara Kerna
Objavljeno 18. prosinca, 2012.
Krunin reljef na ploči rad je akademskog kipara Stanka Jančića

Krunoslav (Kruno) Kern, znameniti je brodski slikar i jedan od najpoznatijih hrvatskih akvarelista, bio je pedagog i začetnik brodskog akvarela, Kolonije Sava, pokretač kolonije Slikari bolnici te pokretač crtačko slikarske škole Albert Gruber, začetnik niza likovnih manifestacija, likovnih susreta, izložbi, osnivač Brodskog likovnog kruga koji je obuhvaćao velik broj brodskih slikara, čovjek koji je ostavio dubok trag u kulturnom životu Slavonskog Broda.

Dva desetljeća nakon njegove prerane smrti na inicijativu Grada i Galerije umjetnina, na rodnoj kući u Zajčevoj ulici 6, otkrivena je spomen-ploča, Krunin reljef - rad akademskog kipara Stanka Jančića. “Kruno Kern privlači kao slikar i kao sudbina. Slikar koji je postojanošću senzibiliteta izazivao naše štovanje, kojemu je pejsaž zavičaja bio trajno nadahnuće i gotovo isključivi motiv na kojem će izgraditi svoj slikarski opus. Svoj zavičajni identitet elaborira na motivu Sava-Brod, ispisujući najvrjednije stranice brodske likovne povjesnice“, riječi su bliskog prijatelja i supokretača Kolonije Sava, Predraga Golla. “A Kolonija je bila i škola akvarela koja traje i danas (32. saziv), kroz koju je prošlo više od 300 renomiranih slikarskih imena, pa brodski kabinet akvarela ima približno tisuću radova”, podsjetio je ravnatelj Galerije umjetnina Branimir Pešut. Iz Kruninih radova i danas se uči kako izgleda pravi akvarel.

“Tema riječnog pejsaža potaknula ga je da stvori djelo koje teško može biti nadmašeno, jer ga je tako uporno i postupno gradio. Kruno se nije obazirao na aktualna likovna kretanja, što je u njegovom slučaju bila prednost u samo naizgled uspavanoj periferiji, ostajući vjeran sebi i svom šutljivom likovnom intimizmu”, kaže Pešut o svom bivšem profesoru koji se nikada nije odvajao od papira i kistova (u prtljažniku svoga auta uvijek je nosio slikarski pribor jer je tražio i nalazio dobar razlog za sliku tamo gdje se zatekao). “Kruno je stvorio osobni stil, njegove poetske tonske vizure slavonskih sela, brodskog samostana, granika, šlepova na Savi, ali i mrtve prirode, odražavale su ono karakteristično Krunino “pozadinsko zračenje” , a njegove se slike ubrajaju u sam vrh hrvatskog akvarelnog slikarstva. Sjećanje na njegovu preranu smrt potvrđuje da se umire u nedovršenosti”, kaže Pešut. Dodaje, kako je svaki novi akvarel koji se naslika u Brodu prije svega hommage Kruni, neumornom kulturnom aktivistu koji je znao mobilizirati umjetnike i likovnu publiku u želji da gradu pruži likovne sadržaje bez kojih svaki urbani kulturni mozaik ostaje fragmentaran, a njegova građanska tradicija dovedena u pitanje.

Njegov voljeni grad, u povodu 20. obljetnice smrti ove godine dodijelio mu je posthumno Zlatnu čaplju, priznanje Grada za životno djelo te spomen-ploču na rodnoj kući. Otkrivajući je u nazočnosti obitelji brojnih prijatelja i bivših Kruninih učenika, gradonačelnik Mirko Duspara, podsjetio je kako Krunoslav Kern ima zapaženo mjesto među brodskim velikanima. “Njegov život traje dok traje Kolonija Sava, a ja sam uvjeren da će ona trajati dok traje ovaj Grad”, zaključio je Duspara. A obećao je i monografiju posvećenu ovom velikom promicatelju kulture u Slavonskom Brodu.

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike