Ekonomija
CILJ JE DA SE BROJ ZADRUGARA DO KRAJA 2015. UPETEROSTRUČI

Slavonski seljaci ne bi propadali
da su se udruživali u zadruge
Objavljeno 15. prosinca, 2012.
Ministar Maras kaže da će Vlada mijenjati zakone kako bi se poticalo udruživanje u zadruge

OSIJEK - Da su hrvatski poljoprivredni proizvođači bili racionalniji i da su se više udruživali, bili bi znatno konkurentniji i sigurno spremniji za natjecanje s proizvođačima hrane iz zemalja Europske unije. Vjerojatno bi im bila isplativa i proizvodnja mlijeka s današnjim otkupnim cijenama. No, nisu se udruživali, svaki je proizvođač zasebno kupovao skupe traktore i druge strojeve, često u nerazmjeru s potrebama. Tako su danas mnogi domaći proizvođači kreditno opterećeni i, jednostavno, nekonkurentni pa praktično propadaju.

Opći je to zaključak sudionika 1. međunarodne konferencije o razvoju zadruga i zadružnog poduzetništva na području jugoistočne Europe, održane u Osijeku prošloga tjedna, s kojima smo razgovarali o zadrugarstvu u Hrvatskoj.

Prema evidenciji Hrvatskog saveza zadruga, u RH je trenutačno aktivna 951 zadruga koja radi u skladu sa Zakonom o zadrugama iz 2011. godine. Te zadruge okupljaju 16 tisuća zadrugara i zapošljavaju 2.700 osoba. Najveći broj, čak 40 posto, čine one u koje su uključeni poljoprivredni proizvođači, pa je u skladu s tim najviše zadruga u Slavoniji i Baranji.

Predsjednica Hrvatskog saveza zadruga Vedrana Stecca drži da bi se zadrugarstvo moglo unaprijediti s nekoliko mjera, među kojima je svakako donošenje zakonskih akta. “Zadruge su posebnost u poduzetništvu. Dobili smo Zakon o zadrugama, i one su formalno-pravno priznate, međutim da bi on potpuno zaživio, država mora donijeti i druge zakone, pravilnike i druge akte kako bi se zadruge pozicionirale kao treći oblik poduzetništva, uz obrte i trgovačka društva”, upozorava Stecca.

Napominje da je članstvo u zadrugama temelj njihovog poslovanja i razvoja te da se zadruge moraju otvarati za što više članova koji imaju potrebu poslovati preko zadruge.

- To su glavni uvjeti koji će rezultirati pravim efektom zadrugarstva, odnosno zadruga je jača što je u njoj više zadrugara - naglašava Stecca, zaključujući da je u nekom društvu puno važniji broj članova zadruge negoli broj zadruga.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras slaže se s tom tvrdnjom i dodaje da ni Ministarstvo nije zadovoljno brojem ljudi u zadrugama. Obećao je da će Vlada mijenjati zakone kako bi se poticalo udruživanje i kako bi zadrugarstvo dobilo benefite kao i drugi poduzetnici, primjerice da se zadrugama kao porezno rasterećenje prizna sve ono što se priznaje i trgovačkim društvima - investicije, novo zapošljavanje itd. Maras je kazao da će, vjerojatno, udruživanje proizvođača biti i sastavni dio hrvatske poljoprivredne politike.

- Sama proizvodnja nije upitna, no za izlazak na tržište proizvođačima je nužna kompletna logistika, a to za više proizvođača može odrađivati zadruga - kaže Maras te naglašava da je cilj Ministarstva da se do kraja 2015. upetorostruči broj zadrugara i zaposlenih u zadrugama.

Igor MIKULIĆ
Hrvatska kaska za EU

Prema podacima koje nam je predočila Ilda Stanojević iz Hrvatskog saveza zadruga, u zemljama EU zadrugu prosječno čini čak 700 zadrugara, a u Hrvatskoj 17. U EU zadruga prosječno zapošljava 30 osoba, odnosno u zadrugama je zaposleno od dva do pet posto radnoaktivnog stanovništva. U Hrvatskoj jedna zadruga prosječno zapošljava tri osobe, a ukupno je u zadrugama zaposleno 0,2 posto radnoaktivnog stanovništva. U EU je udjel članova zadruga od 20 do 40 posto u ukupnom broju stanovnika, u Hrvatskoj samo 0,3 posto. U EU su nositelji financiranja zadružnog sektora štedno-kreditne zadruge, a u Hrvatskoj su od 2006. takve zadruge i zakonom ukinute, premda je prva zadruga na području Hrvatske, na Korčuli, osnovana 1864., bila štedno-kreditna, pod nazivom “Blagajna uzajamne veresije”.

Razvijenije zemlje imaju više zadruga

Zadrugarstvo je kao oblik socijalnog i društvenog poduzetništva znatno razvijenije u zemljama koje su i socijalno osjetljivije, dok je u zaostalijim zemljama i zadruga malo. Najviše zadruga u Europi, prema broju stanovnika, u ekonomski je razvijenim skandinavskim zemljama te u Švicarskoj i Austriji, gdje je i društvena svijest na visokoj razini, a zadruga je najmanje u zemljama u razvoju. Najmanje zadruga u Europi imaju BiH, Crna Gora, Albanija i Makedonija.

U KRIZI SHVATILI VAŽNOST ZADRUGA

“Tek sada, u krizi koja je zahvatila i cijelu Europsku uniju, i politika je shvatila koliko su važne zadruge, kako zbog proizvodnih odnosno poduzetničkih tako i zbog socijalnih efekata”, naglašava Peter Vrisk, predsjednik Zadružnog saveza Slovenije. Naglasio je da su zadruge važne i zbog lakšeg pristupa novcu iz europskih fondova i njegova korištenja, što bi trebalo biti važno i Hrvatskoj.

951

zadruga u Hrvatskoj danas radi u skladu sa Zakonom o zadrugama iz 2011. godine

16

tisuća zadrugara okupljaju te zadruge

2.700

osoba ukupno zapošljavaju zadruge u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike