Regija
HSS RUŠIO PRORAČUN ŠTITARSKOG NAČELNIKA

Bikić: O proračunu nisu htjeli
raspravljati jer im nije bitan
Objavljeno 13. prosinca, 2012.
HSS je tražio da se odreknu svog dijela zakupnine od državne zemlje

ŠTITAR – Je li na pomolu kriza vlasti u Štitaru i pada li načelnik Marko Bikić samo pet mjeseci prije redovitih lokalnih izbora? - pitanje je kojim se ovih dana bave štitarski kuloari nakon što je odjeknula vijest o tome da Općinsko vijeće nije prihvatilo proračun za 2013. godinu.

- Istina je da nije prošao proračun koji sam predložio, ali nije istina da zbog toga pada načelnik. Hoće li proračun ipak biti donesen ili će Općinsko vijeće biti raspušteno, uskoro će se znati - pojašnjava Bikić.

Naime, na zahtjev vijećnika HSS-a, s kojima HDZ u koaliciji obnaša vlast, dnevni red posljednje sjednice Općinskog vijeća proširen je donošenjem odluke o tome da se Općina Štitar odrekne svog dijela zakupnine od državnog poljoprivrednog zemljišta, što je, smatra Bikić, zapravo i bio glavni razlog nedonošenja proračuna.

- Kada smo došli do usvajanja proračuna za 2013., o toj točki dnevnog ureda nije se ni raspravljalo jer su vijećnici HSS-a smatrali da ona nije toliko bitna. Ali se zato raspravljalo o onome što je našem koalicijskom partneru bilo najvažnije - otpisu zakupnine - pojašnjava Bikić.

Klub vijećnika HDZ-a očitovao se da ne može prihvatiti zahtjev jer Ministarstvo poljoprivrede nije osiguralo način raspodjele tih sredstava. Istaknuli su i to da je u Štitaru sto poljoprivrednih proizvođača prijavilo štete od suše, a ovom bi odlukom bilo obuhvaćeno samo njih 19 koji imaju zemlju u zakupu, čime bi ostali bili zakinuti. Klub vijećnika HDZ-a predlagao je da se sav iznos od zakupnine koji se uplati na općinski račun ravnomjerno podijeli svima koji su prijavili štetu, ali prijedlog nije prošao.

- Treba biti solidaran i ljudima pomoći, ali dolaze nam i drugi poljoprivrednici i pitaju tko će njima nadoknaditi štetu. Vijećnici HSS-a smatraju da o tome treba razmišljati država, a oni žele prihvatiti naputak Ministarstva koje jedinicama lokalne samouprave predlaže da se odreknu svog dijela zakupnine - pojašnjava načelnik. Taj naputak, inače, nije prihvatila ni Vukovarsko-srijemska županija ni druge općine i gradovi.

Većinom glasova donesena je odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za 19 proizvođača, a načelnik je poručio da će ju provesti ako Ministarstvo bude osiguralo uvjete i način isplate tih sredstava.

- Tih 19 zakupoprimatelja nije ni platilo zakupninu za ovu godinu, iako su to bili dužni učiniti još puno ranije. Vodi se evidencija i rokovi uplate, a svi koji budu kasnili na sljedećim natječajima neće biti pravovaljani ponuđači - upozorava Bikić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
GAŠPAROVIĆ (HSS) NE BI RASPRAVLJALA S MEDIJIMA

Za komentar smo zamolili i vijećnicu HSS-a Anicu Gašparović, koja nam je kratko rekla da joj ne pada na pamet spuštati se na te grane kao načelnik Bikić i raspravljati s medijima. Na naš upit ima li možda među vijećnicima HSS-a netko državnu zemlju u zakupu, uslijedio je tajac, a potom i negativan odgovor. Nakon pola sata ipak nam je javila da ima, ali ne svi.

Općinski odbor HDZ-a Štitara odlučit će hoće li načelnik Bikić ponovno predlagati proračun ili će, u suprotnom, doći do raspuštanja Vijeća i imenovanja povjerenika. Za smirivanje tenzija zauzima se i Bikić jer želi spriječiti nepotrebne troškove.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike