Novosti
ŠEST SINDIKATA POTPISALO NOVI TKU

Javne službe imaju Kolektivni,
ali nemaju dvije božićnice i regres
Objavljeno 12. prosinca, 2012.

ZAGREB - Vlada i šest sindikata javnih službi potpisali su u srijedu novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa u ovoj i idućoj godini. Dodatkom su privremeno smanjene jubilarne nagrade i dnevnice za službeno putovanje. Obračun naknade za prijevoz, pak, trajno je izmijenjen, pa radnici koji putuju automobilom mogu računati na 75% naknade troška prijevoza. U javnim i državnim službama, izmjenama u materijalnim pravima uštedjet će se oko 1,6 milijardi kuna godišnje. Novi TKU za javne službe primjenjivat će se na sve zaposlene u javnom sektoru iako ga nije potpisalo pet sindikata - obrazovna vertikala i zdravstveni sindikat Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod, čije se članstvo na ovotjednom referendumu odlučilo protiv potpisivanja.

- Novim TKU-om i Dodatkom definirali smo ono čega se moramo odreći jer tog novca nema, sa željom da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama. Do tada moramo se pokriti s onim što imamo i svi pridonijeti da se stabilizira proračun - kazao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

- Istina je da su naši članovi materijalno stradali jer su ostali bez božićnica i regresa i sa smanjenim materijalnim pravima. Međutim, nismo željeli ostati bez TKU-a i dovesti se u situaciju da Vlada linearno reže plaće. Stoga smo između dva zla izabrali ono manje - kazala je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. G. Galić

Čistačica gubi 13.000, a učitelj i do 20.000 kuna godišnje

I Preporod i četiri sindikata Matice na odvojenim su konferencijama za novinare jučer izvijestili o razlozima zbog kojih nisu potpisali TKU i Dodatak. Sindikati Matice ponovili su svoje teze navodeći kako će spremačica s 40 godina staža godišnje izgubiti 13.000 kuna, a učitelj kojem je uz smanjenje materijalnih prava ukinut i dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, čak 20.000 kuna. Ukinute dodatke učiteljima i nastavnicima Vlada namjerava vratiti povećanjem koeficijenata u granskim kolektivnim ugovorima nakon Nove godine. Preporod, pak, poručuje kako bi socijalni sporazumi i poslodavcu i sindikatima trebali nuditi sigurnost, što kod TKU-a i Dodatka nije slučaj.

Možda ste propustili...