Regija
BROĐANKA KULINARSKU LJUBAV RAZVILA U POSAO

Na nagovor Engleza inženjerka
Vjekoslava otvorila čokolateriju
Objavljeno 12. prosinca, 2012.
Posebno je ponosna na svoje ručno rađene praline, koje se nigdje u Brodu do sada nisu mogle kupiti

SLAVONSKI BROD- Da nikada nije kasno za ostvarenje snova, pokazuje primjer Brođanke Vjekoslave Vojke Golob, dugogodišnje inženjerke elektrotehnike, zaposlene u Elektri koja je ususret blagdanima otvorila čokolateriju i slastičarnicu „Bonjour“ u središnjoj brodskoj Starčevićevoj ulici.

- Od djetinjstva uživam u mirisima pečenih kolačića koji se šire kućom, od mladosti i u njihovoj pripremi, a najveće zadovoljstvo su mi ozarena lica ukućana i gostiju koji uživaju u mojim slasticama - zadovoljna učinjenim, kaže Vojka.

Okidač za konačnu odluku bila je izjava prijatelja iz Engleske, koji je kušajući moj “srneći hrbat” kazao kako sam pogriješila zanimanje, a presudan je bio komentar mog supruga koji je za moje praline kazao “bolje su od belgijskih”. Njemu vjerujem jer ih redovito degustira gdje god putujemo i odličan je znalac - kaže Vjekoslava.

A u romantičnoj maloj čokolateriji sve podsjeća na bajku - starinske šalice i posuđe u minimalističkom namještaju, uredne svijetle vitrine s domaćim kolačima rađenim prema bakinim receptima, ali i nekim novim.

- Tajna je prije svega u ljubavi koja se ulaže u svaki kolač i u tome da se koriste prvoklasne namirnice u količinama koje zahtijevaju izvorni recepti. Baza su slatko vrhnje, maslac, jaja, bademi, orasi i najfinije čokolade - pojašnjava Vojka, naglašavajući kako u njezinim kolačima nema surogata što će prepoznati oni koji znaju što je pravo domaće. A ljubitelji pravih slastica tu će naći kraljice među tortama - dobošicu koju je prvi put pripremio Jozsef C.Doboš 1885. te sacher-tortu nastalu 1832. na dvoru vojvode Metternicha, te modernije torte ganache, cappucino, browniese..., kolače koji se rade od prhkog tijesta, kreme, voća, šlaga...

- Prvu sam dobošicu ispekla s 15 godina prema receptu iz bakine kuharice a ona ju je pekla za sve važnije događaje - dodaje Vjekoslava.

Posebno je ponosna na svoje ručno rađene praline, koje se nigdje u Brodu do sada nisu mogle kupiti. Za pripremu iznimno zahtjevne i skupe slastice (koju je u 16. stoljeću smislio kuhar maršala du Plessis-Praslina-Cesar), ručno se pune u kalupe čokoladom i kremama s okusom cimeta, naranče, marelice, višnje, a uz božićne blagdane i klinčića. Rade se, kaže Vojka od najfinije crne, bijele i mliječne čokolade. Kako bi ovaj prostor ubuduće bio mjesto ugodnog susreta i druženja, vlasnica čokolaterije i slastičarnice uz kolače obećava i najkvalitetniju kavu i čaj, ali i posebne pogodnosti.

- Primjerice, četvrtak je dan kada umirovljenici imaju specijalni popust pa mogu doći na kavicu, kolačić i uz druženje priuštiti si ono što su zaslužili a inače ne mogu, dodaje Vojka.

Marija RADOŠEVIĆ
Bit će još iznenađenja

U “Bonjouru” će se raditi i mini torte od istog sastava kao velike, i još štošta. Za sada ima zaposlenu jednu slastičarku no jedva čeka da se i sama prihvati kuhače . Njezin san se ostvario, a možda će i nekima koji kušaju praline s malinom, lavandom , nugatom, kavom...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura