Regija
OPĆINA ČEMINAC IZIŠLA U SUSRET MJEŠTANIMA

Komunalni doprinos
smanjili na samo kunu
Objavljeno 13. prosinca, 2012.
Onaj tko je trebao dati stotinjak tisuća kuna, platit će desetak tisuća

ČEMINAC - Za legalizaciju nezakonito sagrađenih zgrada, prema odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, jedinična je vrijednost komunalnog doprinosa za poljoprivredne građevine jednu kunu, a za stambene građevine pet kuna po prostornom metru građevine. Odluka je to koju je preksinoć donijelo čeminačko Općinsko vijeće, a koja je oduševila tamošnje poljoprivrednike.

- Ta je odluka veliko olakšanje poljoprivrednicima s područja Općine Čeminac. Kao da smo dobili krila. Konkretno, onaj tko je, prema prvim izračunima, trebao platiti stotinjak tisuća kuna, isti će namet platiti desetak tisuća kuna - kaže Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda, apelirajući na sve ostale baranjske jedinice lokalne samouprave u čijoj je ingerenciji ova odluka da se povedu za primjerom Općine Čeminac.

- Udruga će već danas na adrese svih jedinica lokalne samouprave poslati dopise sa zamolbom da u cijeloj Baranji komunalni doprinos pri legalizaciji objekata bude minimalan - ističe, objašnjavajući kako će većina seljaka u tom slučaju biti spremna cijeli iznos uplatiti odmah, što će biti dobro i za općinske proračune.

- U ovom sveopćem sivilu čeminačka je odluka svjetlo na kraju tunela. Za iznos koji su trebali uplatiti, veći poljoprivredni proizvođači sada mogu, primjerice, otvoriti novo radno mjesto ili investirati u modernizaciju proizvodnje - kaže Pranjić, napominjući da je sada sve izglednije da će ulazak u EU dočekati spremni te da će moći krenuti u ishođenje sredstava iz raznih fondova, koja bi im najvjerojatnije bila uskraćena u slučaju nelegaliziranih gospodarskih objekata.

Načelnik općine Čeminac, Damir Rešetar, naglašava da je legalizacija objekata top-tema te da je Zakon donesen u najnezgodnije vrijeme, kada je besparica postala stalno stanje.

- U općini Čeminac gotovo da nema domaćinstva koje nema bar jedan nelegalan objekt pa je na moju preporuku Vijeće donijelo ovu odluku. Ona nije nagrada onima koji su nelegalno gradili, već samo poticaj ljudima da se ne boje i krenu u legalizaciju - ističe Rešetar.

Ivica GETTO
Svjesno stanjili proračun

U Općini Čeminac svjesni su da će zbog takve odluke općinski proračun biti lakši za 300-tinjak tisuća kuna, ali su bez obzira na to izišli u susret sumještanima.

Za stambene građevine plaća se

5

kuna po prostornom metru

Najčitanije iz rubrike