Regija
ŽUPANJSKA ŠIŠARKA NE ZNA ZA KRIZU

Rade u tri smjene i izvoze šest tegljača peleta dnevno
Objavljeno 12. prosinca, 2012.
Tvornica zapošljava 27 djelatnika, a proizvodnja je kompjutorski vođena

Vezani članci

PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM TVRTKAMA

Zlatne kune Viru, Radlovcu, Jan-Spideru i Jošavcu

ŽUPANJA – Tvornica za proizvodnju peleta Šišarka, smještena u poduzetničkoj zoni Sječine u Županji, jedan je od rijetkih gospodarskih subjekata, ne samo na županjskom području nego i šire, koji je uspio pobijediti krizu. I dok su drvoprerađivači na koljenima, Šišarka uspješno posluje, a vlasnici razmišljanju o proširenju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta. Prema riječima direktora Ivana Ćoškovića, gradnja tvornice za proizvodnju sitnog briketa koji se koristi kao biogorivo zajedno s ocem Mijom i talijanskim partnerom nastavak je obiteljskog posla kojim se bave godinama. A upravo su obnovljivi izvori energije i ekološki orijentirana proizvodnja ono što država potiče i čemu se teži. Suvremeno uređena tvornica, čiji je proces proizvodnje kompjutorski vođen, zapošljava 27 djelatnika. Radi se punim kapacitetom, u tri smjene, a tržište je u cijelosti osigurano.

- Čak 98 posto proizvodnje plasiramo na europsko tržište. Dnevno kupcima isporučujemo pet do šest tegljača, a u 2012. proizveli smo 48 tisuća tona gotovih peleta - ističe Ćošković.

Kontinuitet proizvodnje i isporuke jamče osigurane dostatne količine sirovine od Hrvatskih šuma, a samo se manji dio nabavlja u lokalnim pilanama. Ćošković se nada da će i peletarima HŠ osigurati dugoročne ugovore koji će im jamčiti sigurnost uloženog novca. Troškovi proizvodnje peleta su veliki, ali siguran kupac i prodaja proizvedene robe te dobar omjer cijene i kvalitete Šišarki jamče dobro poslovanje.

Za proizvodnju peleta koristi se drvo visoke kalorične moći, a riječ je zapravo o prešanoj piljevini i prešanom samljevenom drvetu, koje se kao ogrjev sve više upotrebljava i u Hrvatskoj, jer je mnogo isplativije od ostalih vrsta goriva. Ćošković tvrdi da je isplativije i od lož-ulja, koje je godinama imalo primat među najekonomičnijim energentima, što svakako nije zanemariva činjenica. Stalni rast cijene energenata, posebice plina, natjerao je građane da se vrate grijanju na drva, a sve je veći interes i za pelet. Oni koji su se odlučili za tu vrstu biogoriva i u svojim domovima instalirali specijalizirane peći koje postižu visok stupanj učinkovitosti tvrde da su prezadovoljni jer ostvaruju velike uštede. I nekoliko županjskih ugostiteljskih objekata grije se na pelet.

- Zapravo je kupnja peći najveći trošak i za nju smo, kojom grijemo 60 četvornih metara prostora, izdvojili oko 12.000 kuna, ali vrijedilo je. Učinili smo pravu stvar što smo plin zamijenili peletom i investicija će nam se višestruko isplatiti- rekao nam je vlasnik jednog županjskog kafića.

Cijena kilograma peleta je 1,60 kuna s PDV-om, a usporedbe radi Ćošković navodi kako 1,85 kilograma peleta zamjenjuje kubik plina ili litru nafte.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NOVA RADNA MJESTA

Unatoč krizi, Ćoškovići se pripremaju za nove višemilijunske investicije. Planiraju gradnju kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju struje iz šumske biomase, čime će zaokružiti proces proizvodnje. To će značiti i otvaranje novih radnih mjesta. Njihov trud i zavidne rezultate poslovanja prepoznali su i u HGK-u, Županijskoj komori Vukovar koja je Šišarki dodijelila Zlatnu plaketu za najuspješniju tvrtku u kategoriji malih trgovačkih društava za 2011.

Najčitanije iz rubrike