Osijek
POLOVINA OSOBA NA BIROU SU MLADI DO 29 GODINA

Nije sve tako crno: Prosječno 35% mladih posao pronađe za 6 mjeseci
Objavljeno 12. prosinca, 2012.
EU preporuča da se rok za zapošljavanje mladih spusti na samo četiri mjeseca

Vezani članci

MJERE ZA SUZBIJANJE NEZAPOSLENOSTI

Mladi za četiri mjeseca moraju dobiti posao

U prvih šest mjeseci otkako se prijave na osječki Zavod za zapošljavanje, 27,2 posto mladih do 24 godine uspijeva se zaposliti, a riječ je jo osobama bez škole, s osnovnom, odnosno sa završenom srednjom trogodišnjom ili četverogodišnjom školom.

Mnogo veći postotak, 41,9 posto, odnosi se na mlade koji imaju završen prvi stupanj fakulteta, stručni studij ili višu školu, fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat. Ukupno, prosječno je to oko 35 posto mladih do 29 godina. Usporedimo li priljev mladih u evidenciji osječkog Zavoda, vidljivo je da je još uvijek veći broj nezaposlenih nakon školovanja pa su tako krajem studenog ove godine evidentirane ukupno 9.104 mlade osobe od 15 do 29 godina, a koje se dijele u dvije skupine, ovisno o obrazovanju. Kako će se oni, ali i svi budući s evidencije snaći na tržištu rada, prokomentirao je Anto Barukčić, pročelnik osječkog Zavoda za zapošljavanje.

- Zadovoljni smo brojem odlazaka s evidencije posebice jer ih mi učimo kako da se predstave poslodavcu, napišu zamolbu i životopis i kako poslodavac općenito može zamijetiti njihovu kvalitetu i konkurentnost. Nešto teže će biti nakon ulaska u EU jer Europska komisija preporuča mjere za suzbijanje prevelike nezaposlenosti mladih i to kroz rok od četiri mjeseca do kada moraju dobiti posao. Kriza je i teško će se to moći realizirati, ali vjerujem da će se u dogledno vrijeme situacija promijeniti - smatra Barukčić.

Konkretno, nedavno je predstavljen paket EU koji preporuča zemljama članicama davanje jamstvo za mlade kako bi nakon završetka školovanja ili ostanka bez posla ponovo bili radno aktivirani i to u roku od četiri mjeseca. To znači da im se treba omogućiti novo radno mjesto ili nastavak obrazovanja, stažiranje, dodatna obuka.... - To je sad vrlo teško komentirati iako je postotak udjela zapošljavanja mladih zadovoljavajuć u sveopćoj krizi - zaključio je pročelnik.

Marija MIHELIĆ

9.104

mlade osobe, od 15 do 29 godina, krajem studenog ove godine bile su evidentirane na osječkom Zavodu za zapošljavanje

41,9%

mladih koji imaju završen prvi stupanj fakulteta, stručni studij, višu školu, fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat posao pronađe za šest mjeseci

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike