Novosti
NEMA VIŠE DIZANJA RUKU

Sabor kupuje novi sustav za glasanje
Objavljeno 11. prosinca, 2012.
Postojeći sustav ne koristi se zbog nepouzdanosti

ZAGREB - Sabor je odlučio kupiti novi sustav za elektroničko glasanje i tako zamijeniti stari, s kojim je bilo poblema još otkad je instaliran u svibnju 2003. godine. Zastupnici već mjesecima glasaju ručno jer se postojeći Siemensov elektronički sustav, kako nam je objašnjeno u saborskoj Službi za medije, ne koristi zbog nepouzdanosti. Nerijetko je, naime, pogrešno evidentirao zastupničke glasove, pa se, primjerice, u prošlom sazivu parlamenta dogodilo da je Vladimir Šeks tobože bio suzdržan kad se jednom glasalo o važnom zakonu što ga je predložila HDZ-ova vlada.

Stari sustav nabavljen je putem javnog poziva za pet poduzeća, a odabrana je Siemensova ponuda vrijedna 200 tisuća eura. Na kraju je, međutim, cijena narasla za dodatnih 100 tisuća eura jer se ispostavilo kako se ne mogu iskoristiti dijelovi konferencijskog sustava ugrađenog 1996. Ali u startu se pokazalo da je napravljen loš izbor. Tek u rujnu 2004., dakle čak godinu i četiri mjeseca nakon što je instaliran Siemensov sustav, zastupnici su počeli glasovati elektronički. Bilo je silnih poteškoća u pokušaju da ga se stavi u funkciju, kao i smiješnih situacija. Događalo se da su svi zaposleni u Saboru, od konobara, kuhara i čistačica do službenika i stražara, skupljeni u Veliku vijećnicu kako bi testirali elektroničko glasovanje i sve je bilo u redu. No kad su idući dan zastupnici trebali glasovati, sustav je pao.

Na ljeto sljedeće godine, za vrijeme stanke u zasjedanju Sabora, zlosretna Siemensov aparatura, koju su dolazili popravljati i posebni stručnjaci iz Austrije, trebala bi otići u povijest. Bit će to u sklopu promjene čitavog konferencijskog sustava starog 16 godina koji se također često kvari, a njegove tehničke karakteristike više i ne zadovoljavaju potrebe Velike vijećnice. Novi bi sustav za elektroničko glasovanje, između ostaloga, trebao omogućiti automatski prikaz i pohranu rezultata pojedinačnog glasovanja na saborskoj web stranici. Time bi se osigurao i bolji uvid javnosti u rad Sabora. Ovaj će put biti raspisan javni natječaj. Možda za desetak mjeseci više neće vrijediti nedavna izjava Dragutina Lesara: "Pa mi i dalje glasamo ručno kao u 19. stoljeću."

Dražen CIGLENEČKI
ZABORAVNI ZASTUPNICI

Značajan je problem predstavljala i zaboravnost zastupnika koji su ključiće, bez kojih je nemoguće elektroničko glasovanje, često zaboravljali ponijeti na sjednicu. U prosincu 2004. izbio je skandal kad je HSLS-ovac Ivan Čehok glasovao premda u tom trenutku uopće nije bio u dvorani. Naknadno se doznalo da je njegov susjed u saborskoj klupi, HDZ-ovac Rade Ivas, glasao umjesto Čehoka pomoću ključića HSLS-ovog zastupnika.

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine