Novosti
HRVATSKA DALEKO ISPOD PROSJEKA EU

Međunarodni je dan borbe protiv korupcije
Objavljeno 9. prosinca, 2012.

Međunarodni je dan borbe protiv korupcije. Po indeksu percepcije korupcije za ovu godinu daleko smo ispod prosjeka zemalja Europske Unije. Gdje još trebamo zapeti kako bismo ga dostigli i kakva su iskustva građana kad su plave kuverte u pitanju...

Dok smo prošle godine na ljestvici Transparency Internationala bili 66-i ove smo godine od 176 zemalja zauzeli 62 mjesto. Prvi smo u regiji s ocjenom 46 što je blizu prolazne ocjene 50 no još uvijek daleko od prosjeka Unije koji iznosi 63,6. Što se statistike tiče u prvih 10 mjeseci ove godine prijavljeno je 446 korupcijskih kaznenih djela što je u odnosu na isto razdoblje lani manji broj prijava za 29 posto. Da su posljednje dvije tri godine vidljivi pozitivni pomaci u borbi protiv korupcije naglašava i predsjednik Transparency-a Nikola Kristić, no nužan je kaže dodatni iskorak.

"Postoje napori da se poboljša ova situacija, da se taj pravni okvir popravi, međutim, u provedbi pravnog okvira, u konkretizaciji rada tijela javne vlasti od najviših do najnižih razina, tu smo jako slabi i tu je zapravo najveći prostor za kvalitetan iskorak", rekao je Kristić.

Ako se želimo približiti zemljama Unije nužno je, ističu iz Transparencyja, javno ugovaranje podvrgnuti snažnijoj kontroli te prije svega povećati otvorenost tijela javne vlasti prema građanima na što nas uostalom i godinama upozoravaju iz Bruxellesa. S time se slaže i bivša ministrica pravosuđa, SDP-ova Ingrid Antičević Marinović koja smatra kako najveći problem leži u javnoj upravi i to na nižim razinama.

"Nama treba nešto što su mnoge zemlje uvele a to su obveze svih javnih službenika da predaju svoje imovinske kartice i da se vidi uvod u njihovu imovinu, jer što vrijedi ako vam ministar nije korumpiran ako je tamo neki službenik koji izdaje dozvolu korumpiran", istaknula je Antičević Marinović.

Bivša HDZ-ova ministrica pravosuđa Ana Lovrin ističe važnost prevencije stoga je čudi što još uvijek nije osnovano saborsko Povjerenstvo za odlučiavnje o sukobu interesa…

" Da sam na čelu Povjerenstva zalagala bi se da to Povjerenstvo dobije takav status da može svaki prijedlog zakona procjenjivati s aspekta korupcijskog rizika", rekla je Lovrin.

A što kažu građani kakva su njihova iskustva kad je korupcija u pitanju.

"Imao sam slučaj u bivšoj firmi nudili su mi novčanu naknadu da kaže što se dešava unutar prostora u kojem sam radio, pa to se svakodnevno može susresti pokušajte naći posao u Hrvatskoj"
 
"Jesam, dao sam mito. Dao sam doktorima, dao sam na općini vidilo se da treba"
 
"10 dg kave, bomboni sestrama, ZET-ovci tražili su me 20 kuna za mjesečni pokaz kod određen osobe i ako dam 20 kuna onda će me puštat".Media Servis

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike