Novosti
MIRAN PROSVJED

Prvi put od 1877. Slavonija bez vlaka za Mađarsku
Objavljeno 8. prosinca, 2012.

Osijek je jedan od prvih hrvatskih gradova koji je dobio željeznicu - 1877. godine, a ta prva linija vozila je upravo prema Mađarskoj. Od danas, prvi put nakon 135 godina, Osijek, odnosno Slavonija i Baranja, više neće imati željezničku liniju prema sjevernim susjedima. Stupanjem na snagu novog voznog reda ukinut je vlak koji je iz Sarajeva preko Osijeka i Baranje prometovao do Budimpešte. Njime je mjesečno putovalo oko 1.500 putnika pa se HŽ pravda kako je glavni razlog ukidanja linije njezina nerentabilnost. Ta odluka najviše je pogodila 150 studenta i učenika koji su tim vlakom putovali na fakultete u Pečuh i Budimpeštu. Stoga su mladi mađarski studenti s hrvatskom adresom jučer pred glavnim kolodvorom u Osijeku održali miran prosvjed na kojem su upravi HŽ-a pokušali uručiti peticiju s 800 potpisa, no iz HŽ-a se nije pojavio nitko.

- Zvali smo ih i telefonski da dođu i čuju naše zahtjeve, no rekli su da nisu u mogućnosti, a da peticiju pošaljemo poštom pa će vidjeti što mogu učiniti. Nama bi i jedan lokalni vlak iz Osijeka ili Belog Manastira bio dovoljan jer autobusna linija već odavno ne postoji pa sada jedina opcija našim studentima i učenicima ostaje putovanje automobilom. No, riječ je o mladim ljudima koji žive od stipendije ili ih financiraju roditelji pa ovo za njih znači ogroman udarac na standard - upozorava Monika Molnar Ljubić, potpredsjednica Zajednice mladih Mađara Hrvatske.

Mladi Mađari su se za pomoć obratili i Mađarskim željeznicama od kojih nisu dobili službeni odgovor, ali se nadaju da bi im, ako to već neće HŽ, oni mogli pomoći uvođenjem linije iz Mađarske do Belog Manastira.(N.Z.Eberhard)

135

godina prometovao je vlak iz Osijeka prema Mađarskoj

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike