Regija
NEČIJI PROPUST MOGAO BI SKUPO STAJATI

Zgrada koja je izgrađena
prije 40 godina ne postoji!
Objavljeno 8. prosinca, 2012.
Kako neslužbeno saznajemo, većina tamošnjih stanova bivši su beljski stanovi

BELI MANASTIR - Slučajevi da sve potrebne građevinske dokumente nemaju neki gospodarski objekti ili slične građevine, u nas su uobičajeni, ali zabrinjava činjenica da “papire” nemaju cijele zgrade. Takav je slučaj zgrada u belomanastirskoj Ulici kralja Tomislava 9. Na to su saznanje u Stanoupravi, tvrtki koja se skrbi o većini baranjskih zgrada, došli gotovo slučajno.

- Na dvjema zgradama, jednoj u Tuđmanovoj ulici i ovoj u Tomislavovoj, trebali su biti postavljeni fotopaneli. Kada je sve dogovoreno, investitor je, sukladno Zakonu, zatražio sve potrebne dokumente, među kojima i građevinsku dozvolu - priča Vlado Kedmenec, direktor Stanouprave, napominjući kako su za zgradu u Tuđmanovoj pronašli sve što je potrebno, ali od građevinske dozvole za zgradu u Tomislavovoj - ni traga ni glasa.

- Zgrada je ucrtana u katastarskom planu, a kao vlasnik se navodi bivša općina Beli Manastir. No građevinska dozvola ne postoji ni u državnom arhivu - tvrdi Kedmenec, objašnjavajući kako je zgradu gradila bivša građevinska tvrtka Neimar, čija dokumentacija za razdoblje od 1969. do 1973. godine jednostavno ne postoji. Službeno, dakle, zgrade sagrađene prije 40-ak godina jednostavno nema.

To vjerojatno nije znao ni dio stanara tamošnja 24 stana, koji će se hvatati za glavu već pri pomisli koliko će ih nečiji propust i nemar udariti po džepu. Kedmenec ističe kako (su)vlasnici stanova, među kojima su i država, odnosno grad Beli Manastir, moraju podnijeti zahtjeve za legalizaciju, koja sigurno neće biti besplatna. Kako neslužbeno saznajemo, većina tamošnjih stanova bivši su beljski stanovi, u posljednje vrijeme čak i otkupljeni od države, i to unatoč činjenici što građevinske dozvole za cijelu zgradu nema. Osim što će legalizacija suvlasnicima natovariti troškove na vrat, nesretni su i zbog toga što sa stanovima, bez svih potrebnih dokumenata, ne mogu ništa napraviti.I.Getto

Ivica GETTO
Tko to može platiti?

Prema informacijama koje imamo, za legalizaciju, primjerice, nusprostorije do 50-ak kvadrata, treba izdvojiti oko 600 kuna, ali kada je u pitanju cijeli objekt, postupak može stajati tridesetak i više tisuća kuna. Tko to može platiti, pitaju se u Stanoupravi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike