Regija
JEDINSTVEN PROJEKT

U kuhinji od kućanskog
otpada proizvode gnojivo
Objavljeno 8. prosinca, 2012.
Tehnologija nazvana Terra Condi bazira se na uporabi mikroorganizama

VALPOVO - O tome da se od otpada može napraviti unosan biznis svjedoče primjeri Švedske, Njemačke, Nizozemske, koje uvoze milijune tona otpada te njegovom preradom i spaljivanjem ostvaruju visoke profite. Istodobno, zemlje iz kojih uvoze ovu “sirovinu” bore se sa zbrinjavanjem brda otpada koji im zagađuje okoliš. I Hrvatska iz godine u godinu bilježi porast količina komunalnog otpada, a na projektu kojim bi se on mogao pretvarati u korisnu sirovinu rade i stručnjaci valpovačke tvrtke EM Tehnologija d.o.o. Realizacijom projekta iz kućanskog otpada trebalo se proizvoditi - korisno gnojivo!

- Cijela je Hrvatska 2010. godine proizvela čak 1,63 milijuna tona komunalnog otpada, odnosno oko 367 kilograma po stanovniku godišnje. Iz toga proizlazi da je svaki stanovnik naše zemlje proizveo više od kilograma komunalnog otpada dnevno. Dvije trećine toga otpada činio je biorazgradivi otpad i on je gotovo sav (96 posto) završio na našim odlagalištima, truleći tamo i stvarajući oblake neugodnih mirisa, zbog kojih su sve češća lokalna “događanja naroda” – sjetimo se Varaždina, Zagreba i Rijeke samo tijekom ove godine. Cijelu situaciju koju trenutačno imamo s otpadom dodatno kompliciraju odredbe Europske unije, prema kojima smo se obvezali smanjiti biorazgradivi otpad na odlagalištima do 2014. godine na jednu četvrtinu sadašnje količine. Sve to ponukalo nas je da potražimo neka nova, prihvatljivija rješenja - otkrila nam je članica Uprave EM Tehnologije, Ružica Tomaz, razloge zbog kojih je ta relativno mala privatna tvrtka krenula u projekt zbrinjavanja otpada jedinstven u Hrvatskoj, ali i Europi.

- Premda zbrinjavanje kućanskog otpada u zadanim rokovima gotovo izgleda kao nemoguća misija, kombinacija inovativnosti i novih tehnologija može nam pomoći da relativno brzo riješimo taj problem. A rješenja postoje i nude se komunalnim tvrtkama i Ministarstvu zaštite okoliša praktički na pladnju. Naime, naša EM Tehnologija d.o.o. osmislila je projekt zbrinjavanja i prerade kuhinjskog otpada (koji inače čini trećinu biorazgradivog otpada) pomoću tehnologije efektivnih mikroorganizama u visokovrijedno hranivo, koje možemo koristiti za poboljšavanje plodnosti tla i ishranu biljaka pri uzgoju u vrtovima i na poljima. Riječ je o inovativnoj, a relativno jeftinoj tehnologiji pod nazivom Terra Condi - baziranoj na uporabi efektivnih mikroorganizama, koji fermentiraju usitnjeni kuhinjski otpad bez neugodnih mirisa i truljenja, i to u posebnim plastičnim spremnicima prilagođenima za držanje u svakom kućanstvu, odnosno kuhinji. Rukovanje i pražnjenje tih spremnika nije ništa teže od klasičnih kanti za smeće, pa je odvoz fermentirane mase moguće riješiti čak i u visoko urbanim sredinama preko kontejnera i organiziranog odvoza na preradu - pojašnjavaju inovatori u EM Tehnologiji.

Ključna je prednost ovog načina da se masa ovako prerađenog otpada, koji inače izaziva najviše problema pri uobičajenom načinu odlaganja zbog brzog truljenja i razvijanja vrlo neugodnih mirisa, može direktno koristiti u vrtu ili kompostirati, odnosno prerađivati jednostavnim tehnološkim postupkom meljave, peletiranja i sušenja u visokovrijedno biljno hranivo, lako topivo u vodi. Tako se ovim novim postupkom uklanja značajan dio problematičnog otpada, štiti okoliš i ujedno proizvodi korisno sredstvo za oplemenjivanje naših sve siromašnijih tala, dok se istovremeno građani educiraju u odvajanju i zbrinjavanju otpada novim tehnologijama.

Lidija ANIČIĆ
NA RASPOLAGANJU KOMUNALNIM TVRTKAMA I MINISTARSTVIMA

Valpovačka tvrtka liniju Terra Condi za obradu i preradu kuhinjskog otpada spremna je staviti na raspolaganje zainteresiranim komunalnim tvrtkama širom Hrvatske, kao i nadležnim ministarstvima, koja ovih dana vape za novim i inovativnim projektima, a sve kako bi se iskoristili fondovi koji nam stoje na raspolaganju pri ulasku u Europsku uniju. Time će se na najbolji način staviti na kušnju navedena spremnost na potporu novim projektima naših državnih i lokalnih vlasti, banaka i samih građana da pridonesu održivom razvoju svoje zajednice.

Usitnjeni otpad fermentira bez neugodnih mirisa i truljenja

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike