Mozaik
POLJSKI RADNICI “TEMELJITO” OBAVILI POSAO

Pogreškom srušili francuski
dvorac iz 18. stoljeća!
Objavljeno 6. prosinca, 2012.

Poljski radnici koji u zapadnu Europu dolaze kao jeftina radna snaga nisu uvijek najjeftinije rješenje. Na svojoj je koži to osjetio jedan milijunaš ruskog podrijetla.

Naime, nesposobni radnici pogreškom su srušili dvorac iz 18. stoljeća u srcu živopisnog dijela Francuske poznatog po proizvodnji vina. Milijunaš u čijem je vlasništvu dvorac bio od radnika je tražio da uklone kućicu u blizini. Chateau de Bellevue, jedan od dragulja lokalne kulturne baštine, dvorac 12 kilometara istočno od Bordeauxa, prostirao se na 42.500 četvornih metara, a osim grandioznih soba koje su mogle ugostiti 200 ljudi, u njemu su bili brojni kamini, mramorno stubište i impozantni granitni balkoni.

Njegov vlasnik, ruski biznismen Dmitry Stroskin, angažirao je tim radnika iz Poljske na poslovima renoviranja tog baroknog zdanja, a jedan od poslova podrazumijevao je uklanjanje male građevine u blizini.

Radnici su ga očigledno pogrešno razumjeli i dvorac su sravnili sa zemljom, a kućicu koju su trebali srušiti nisu ni dotaknuli. Bogati vlasnik u to vrijeme nije bio u selu, nego na poslovnom putu u Varšavi, a kad je stigao i vidio što se dogodilo, nije mogao vjerovati. Sada planira sagraditi repliku dvorca na istom mjestu.

"Cijelo je selo u šoku. Chateau de Bellevue bio je ponos Yvraca", kazala je bivša vlasnica Juliette Marmie.

Seljani vjeruju da do rušenja nije došlo zbog nesporazuma, nego da je zamak namjerno srušen, pa se bogatom ruskom biznismenu ne preporučava dolazak u Yvrac, bar dok ne popravi štetu koju su napravili (pre)revni poljski radnici.(R.I.)

Najčitanije iz rubrike