Regija
RADOVI U GRADIŠTU

U najvećoj krizi uspjeli
su doći do najviše novca
Objavljeno 6. prosinca, 2012.

GRADIŠTE - Po cijelome Gradištu ovih prosinačkih dana bageri rade punom parom, a u proljeće 2013. ta će općina, čiji je izvorni proračun jedan od najnižih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, imati u cijelosti riješenu komunalnu infrastrukturu. Zahuktala se gradnja 22-kilometarske kanalizacijske mreže koja će biti završena u jednome mahu, a usporedno s polaganjem cijevi, grade se nogostupi i rekonstruira cesta. Riječ je o investicijama teškim 20-ak milijuna kuna, čime se, zbog kroničnog nedostatka novca za bilo kakva ulaganja u ova krizna vremena, malo koja općina može pohvaliti.

U proteklih 20 godina, koliko je na čelu općine, načelnik Srećko Papac povukao je značajna sredstva koja su uložena u podizanje kvalitete življenja – sagrađena je nova škola i sportska dvorana, riješena je javna rasvjeta, plinofikacija, vodoopskrba, uređene ceste, a jedino što je selu nedostajalo bila je kanalizacija. Zahvaljujući naporima lokalnih čelnika, koji su u europskim fondovima prepoznali priliku za financiranje tog vrlo skupog infrastrukturnog objekta, za nekoliko mjeseci sva će se gradištanska kućanstva moći priključiti na kanalizaciju i riješiti se septičkih jama.

- Ovo je zapravo paradoks, koji pokazuje da kriza očito nije za sve ista. Bilo je mnogo boljih vremena kada smo uspjeli povući dosta novca za razne projekte, ali još nikada toliko kao ove godine - zaključuje Papac.

Općina Gradište do sada je uspjela osigurati gotovo tri milijuna eura nepovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a i pokazati da se “novac na dugom štapu”, kako ga nazivaju mnogi lokalni čelnici, ipak može “upecati”. Prije godinu dana prošli su na natječaju za dodjelu nepovratnih sredstava iz najrigoroznije mjere 301 Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture unutar IPARD programa. Za kandidiranu gradnju kanalizacijske mreže odobren je maksimalan iznos potpore od milijun nepovratnih eura. To je drugi milijun koji im je odobren. Prvim, dobivenim iz programa CARDS, uređena je i opremljena poduzetnička zona Ambarine. IPARD-ov milijun Gradište će dobiti nakon uspješno realiziranog projekta. Rigorozni uvjeti i strogo utvrđena procedura, koji se moraju poštovati prije negoli novac sjedne na račun, najbolje pokazuju zbog čega mnogi sredstva iz pretpristupnih fondova smatraju gotovo nemogućom misijom. Da bi iskoristili odobrenu potporu, Gradištanci projekt moraju realizirati prema točno utvrđenom planu, pod budnim okom Agencije za plaćanja. Prije dobivanja zelenog svjetla za početak gradnje kanalizacije, Komisija iz Zagreba detaljno je pregledala teren, snimila postojeće stanje kako bi spriječila bilo kakve malverzacije, kao u Bugarskoj, kada su u kanalizacijski sustav umjesto novih Bugari pokušali podvaliti stare pumpe.M. Lešić Omerović

Novac sa svih strana

Ljetos je Gradištance razveselila vijest iz Ministarstva regionalnog razvoja da im je iz programa EIB odobreno četiri milijuna kuna, a dodatni zamah investicijskom ciklusu dale su i Hrvatske vode, s također četiri milijuna kuna. Nešto više od dva milijuna kuna Gradištu je odobreno i iz programa IPA za razvoj poduzetništva na temelju prekogranične suradnje. Gradištanski projekti prepoznati su među najkvalitetnijima, a njihovo kandidiranje načelniku Papcu bilo je veliki izazov i provjera mogućnosti Općine kojoj je na čelu.

Za kanalizacijsku mrežu dobili su milijun nepovratnih eura

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana