Novosti
ZABRINJAVAJUĆI TREND

Polovina tvrtki u Hrvatskoj
bez i jednog zaposlenog
Objavljeno 6. prosinca, 2012.
Od 136.239 aktivnih pravnih osoba njih 65.924 je bez djelatnika

OSIJEK - U Hrvatskoj je krajem rujna bilo registrirano 291.059 poslovnih subjekata - trgovačkih društava, poduzeća, zadruga, udruga, organizacija..., od kojih je 136.239, ili 46,8 posto aktivnih. Najveći udio i aktivnost među njima imaju trgovačka društva. No, usporedni podaci Državnog zavoda za statistiku o broju i strukturi poslovnih subjekata otkrivaju kako samo nešto manje od polovine aktivnih nema ni jednog zaposlenika! Od 136.239 aktivnih pravnih osoba njih 65.924 je bez djelatnika.

- Iznenađuje nas taj podatak. U HGK-u ne pozdravljamo takvu tendenciju, jer smo pobornici strategije da svaka tvrtka ima bar jednog zaposlenika - objašnjava Zoran Kovačević, predsjednik HGK, Županijske komore Osijek. Također podsjeća kako su upravo ove “tvrke fikusi” bili generatori nelikvidnosti, odnosno kreatori rada prema principu “tvrtku zaduži, ugasi i mirne savjesti otvori novu”. U najvećoj slavonskoj županiji, također krajem rujna broj je insolventnih tvrtki bio veći od 1.600 s 1,63 milijarde kuna nepodmirenih obveza. I to je također, kao i u prethodnom primjeru, povećanje, i to za iznos od 170 milijuna kuna. Odnosno u Osječko-baranjskoj županiji postoji nešto više od četiri tisuće aktivnih tvrtki, analogno državnom prosjeku - dvije tisuće bi ih moglo biti bez i jednog zaposlenog.

Na nacionalnoj razini, prema broju zaposlenih, slijede pravne osobe s jednim do devet zaposlenih kojih je bilo 55.808, potom oni do 49 zaposlenih kojih je bilo 10.852.

Podaci o strukturi poslovnih subjekata pokazuju da je više od polovine registriranih i aktivnih skoncentrirano u četiri područja djelatnosti - trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, te ostalim uslužnim djelatnostima. D.Kuštro

D.O.O. - NAJBROJNIJI

U strukturi trgovačkih društava izrazito prevladava oblik društava s ograničenom odgovornošću, čiji je udio registriranih i aktivnih 98,2 posto. Dioničko društvo prema brojnosti je drugi oblik, na njega otpada jedan posto registriranih i 1,1 posto aktivnih tvrtki.

4.000

aktivnih tvrtki registrirano je u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji

Najčitanije iz rubrike