Regija
NOVAC IZ EU

Baranji pola milijuna eura za ekoturizam
Objavljeno 6. prosinca, 2012.

ZLATNA GREDA - Još jedan od projekata s područja Osječko-baranjske županije koji je EU komisija ocijenila odličnim, zajedničkim snagama osmislili su članovi udruge Zeleni Osijek, s partnerima Nacionalnim parkom Dunav - Drava (Mađarska) i Javnom ustanovom Park prirode Kopački rit. Riječ je o projektu teškom 1,021.266 eura (bespovratnih), osiguranih iz pretpristupnog EU fonda IPA HU-HR. Najveći dio sredstava (50,52 posto) namijenjen je ulaganjima u Baranju.

- S pravom možemo reći da zaštićeno kulturno dobro Zlatna Greda postaje mjesto najvećih ulaganja EU fondova u Baranji - kaže Jasmin Sadiković, predsjednik Zelenih Osijek, naglašavajući kako je riječ o projektu Two Rivers And One Hill (Dvije rijeke i planina) - prekograničnoj ekoturističkoj suradnji panonskih zaštićenih područja.

Cilj je projekta, objašnjava, osigurati model održivog gospodarskog razvoja i zaštite prirode u regiji Mura - Drava - Dunav kroz nove ekoturističke proizvode i prekograničnu suradnju.

- Projektna područja su Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija u Hrvatskoj te Somogy i mađarski dio Baranje u Mađarskoj. U projekt su uključena četiri zaštićena područja, PP Kopački rit, PP Papuk, Mura - Drava regionalni park u Hrvatskoj, te mađarski NP Dunav-Drava, koji zajedno čine jedinstveno prirodno područje podijeljeno administrativnim granicama dviju zemalja - priča Sadiković.

Napominje kako su u njima dugo vremena, zbog strogih granica, bile vrlo ograničene ljudske djelatnosti. Jedna od posljedica toga je, dodaje, očuvana priroda, ali i nezaposlenost, nedostatak turističkih sadržaja, programa i prekogranične suradnje.

- Projekt će razviti jak regionalni turistički identitet i zajedničke prekogranične ekoturističke programe, koji će unaprijediti lokalne zajednice, manjine, domaće i strane turističke operatere, obrazovne institucije i bussines sektor. Njime će se objekti Ekocentra u Zlatnoj Gredi obnoviti i zasjati izgledom kao prije 100 godina - tvrdi, podsjećajući kako je pustara Zlatna Greda, kao zaštićeno kulturno dobro i dio UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, dobila na značenju te se popela na listi priroriteta za obnovu i vraćanje u život u skladu s njenim prirodnim okruženjem. I.Getto

Za što će se potrošiti novac

Ekocentar u Zlatnoj Gredi osposobit će dodatne prostore za edukaciju i rad, posebno s djecom. U planu je nabava najmodernije opreme koja će osigurati pogled u do sada nepoznati svijet zaštićenih životinja baranjskih šuma. Obnova infrastrukture i uvođenje novih sadržaja provest će se po najstrožim ekološkim principima. Kupit će se i oprema za kanuing na Dravi i Dunavu, pješačke, jahačke i planinarske staze te odmorišta u prirodi na Papuku, dok će dio biti upotrijebljen za novu infrastrukturu i sadržaje posjećivanja zaštićenih područja osoba s posebnim potrebama, za interpretaciju tradicionalnog ribarenja, zabavno-edukativne parkove…

Zlatna Greda mjesto je najvećih ulaganja EU fondova u Baranji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike