Osijek
SJEĆANJE NA POGINULE U ŠUMI ROSINJAČI I U NEMETINU

Heroji su poginuli za slobodu Osijeka, ministar Matić obećao odlikovanja
Objavljeno 6. prosinca, 2012.
Hrvatska ne može, neće i ne smije zaboraviti svoje junake, rekao je ministar

Vezani članci

DVADESETA OBLJETNICA POGIBIJE 16 BRANITELJA OSIJEKA

Snimljen film o hrabrosti branitelja u šumi Rosinjača

Na jučerašnji dan 1991. godine 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske herojski su poginuli u šumi Rosinjača nedaleko od Osijeka.

Između predaje, povlačenja i ostanka Salko Ahmić, Ivica Babaja, Pavao Begonja, Stjepan Ezer, Damir Farago, Berislav Genčić, Zoran Gnjatović, Ivan Hap, Zoran Kišasondi, Siniša Knežević, Mladen Milanković, Davor Milas, Matija Olujić, Ivan Sekanić, Goran Stjepanović i Mihajlo Pelegrin odabrali su ostanak do posljednjeg metka, do posljednjeg čovjeka. Njihove žrtve sjetili su se jučer kod spomen-obilježja na križanju Rokove i Hebrangove ulice rodbina, suborci i prijatelji, župan i gradonačelnik, te ministar branitelja Predrag Matić-Fred. Žalostan je podatak da je u proteklih dvadeset i jednu godinu on prvi ministar koji je nazočio ovoj obljetnici.

- Odazvao sam se pozivu osječkih branitelja, jer sam osjećao veliku potrebu doći u Osijek i pokloniti se ovim dečkima. Na žalost, javnost nedovoljno zna za njihovo herojsko djelo i da Hrvatska ima svoj Alamo u šumi Rosinjača. Ostao sam neugodno iznenađen kada sam doznao da ti dečki nisu odlikovani za svoju žrtvu, što će mi biti prioritet pri sljedećem kontaktu s predsjednikom Ivom Josipovićem. Do sljedeće obljetnice ta nepravda mora biti ispravljena. Hrvatska ne može, neće i ne smije zaboraviti svoje junake - rekao je ministar Matić.

Svetom misom zadušnicom, paljenjem svijeća i prigodnim programom pod nazivom “Sjećanje srcem, stihom i pjesmom” odali su počast hrabrim mladićima koji su svojim životom zaustavili neprijateljski proboj i omogućili da Osijek ostane nepokoreni grad.

Obilježavanju godišnjice nazočili su i pripadnici Bojne Frankopan na čelu s Brunom Zoricom Zuluom, koji su izveli akciju izvlačenja tijela poginulih nekoliko dana nakon pogibije. Na žalost, tijelo Mihajla Pelegrina još uvijek nije pronađeno, čemu se rodbina i suborci godinama nadaju, kako bi ga mogli dostojno pokopati i još jednom zahvaliti na njegovu herojskom djelu.

U čast braniteljima Nemetina koji su na jučerašnji dan 1991. godine odbili jedan od najžešćih neprijateljskih napada na Osijek jučer je u Nemetinu otkrivena spomen-ploča. Gradonačelnik Bubalo, te ratni zapovjednici Ivan Šoltić i Zlatko Boras otkrili su spomen obilježje koje će podsjećati dane najžešćih napada na Osijek. Podsjetimo, od 3. do 5. prosinca 1991. godine istočna bojišnica je bila vrlo dinamična od Strošinaca do Valpova jer su velikosrpski agresori nakon pada Vukovara željeli nastaviti svoj krvavi pohod na Hrvatsku. U tome su ih spriječili hrabri branitelji koji su odbili napade i onemogućili ostvarenje velikosrpskog sna. Upravo u Nemetinu, na jučerašnji je dan 1. bojna 106. brigade odbila je oklopni napad iz smjera Sarvaša, čime je očuvana istočna linija obrane grada. Toga dana poginula su šestorica hrvatskih vojnika, u čiju je čast gradonačelnik Bubalo u pratnji pripadnika slavne postrojbe jučer u Nemetinu otkrio spomen-ploču.

Mirko VUKOTIĆ
šestorica poginulih u nemetinu

Na samom početku napada na najistureniji položaj uz prugu prema Sarvašu najvjerojatnije je pala minobacačka granata od koje su poginuli: Željko Ivanović (18), Goran Reščić (20) i Zlatko Vukasović (34). Oni su bili dio voda Gerila kojim je zapovijedao Ićo Rotim. Na položajima uz Dravu, tristotinjak metara od Vikendica, bio je vod s 45 ljudi kojim je zapovijedao Goran Bokić. Oni uopće nisu znali da su položaji desno od njih pali. Oko podneva uslijedio je minobacački napad na njih u kojem je ispred rova poginuo Saša Pavlović (23). U trenutku kada je pretrčavao cestu kod igrališta pala je granata i teško ranila u trbuh i natkoljenicu Vladu Steinera (42), koji je preminuo u sanitetskom vozilu. Posljednja žrtva toga dana bio je Pavo Suvalj (33), koji je pogođen hitcem iz snajpera.

Predrag Matić-Fred

ministar branitelja

Ostao sam neugodno iznenađen kada sam doznao da dečki s Rosinjače nisu odlikovani za svoju žrtvu

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike