Regija
U VUPIK INVESTIRANO 530 MILIJUNA KUNA

Nova VUPIK-ova pretovarna luka za
sipke terete na Dunavu počela rad
Objavljeno 4. prosinca, 2012.
Puni potencijal luke doći do izražaja ulaskom Hrvatske u EU

VUKOVAR - Investicijski ciklus u VUPIK Vukovaru, u nešto manje od tri godine otkako je 2010. godine VUPIK ušao u sastav koncerna Agrokor, bio je ukupno težak 530 milijuna kuna, čime su stvoreni potencijali za daljnji rast kompanije – rečeno je jučer na predstavljanju “krune svih dosadašnjih investicija”, nove pretovarne luke na Dunavu.

Tehnološki najsuvremeniji terminal, renomiranog proizvođača iz Švicarske, namijenjen je za pretovar žitarica, uljarica i ostalih sipkih materijala i ovih je dana počeo rad. Sastoji se od riječnog privezišta duljine 205 metara, osposobljenog za prihvat riječnih brodova i barži do 3.000 tona nosivosti i 120 metara dužine, a utovar/istovar moguće je obavljati 24 sata dnevno.

– Time smo u potpunosti iskoristili potencijal silosa na Priljevu, koji, iako se to izvana ne vidi zbog ratnih oštećenja, unutra ima posve novu opremu, automatiziranu i uz zadovoljene najviše ekološke standarde, s novom energetski učinkovitom sušarom – rekao je novinarima direktor VUPIK-a Davor Bošnjaković, dodajući kako je VUPIK-ova pretovarna luka na Dunavu važna i za mogućnosti razvoja regije u smislu izlaska proizvođača, prije svega žitarica, ali i industrije i na tržište izvan Hrvatske, što je dosad bilo ograničeno transportnim troškovima. Direktor Agrokor trgovine Mario Talajić, dodao je kako je riječ o “važnom logističkom punktu na Dunavu”, čiji će puni potencijal doći do izražaja ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Riječ je o investiciji od 80 milijuna kuna čime se, rekao je Talajić, Agrokor uključuje u veliku međunarodnu razmjenu roba.

Kako je istaknuto, terminal je kompletno povezan sa silosom i utovarno-istovarnim kapacitetima na željeznici i kamionskim kapacitetima, a svi sustavi opremljeni su najmodernijim uređajima za očuvanje okoliša, uz posebnu brigu za sigurnost rada na terminalu.

– Investicija je to koja koristi prednosti Dunava, što dosad nije bio slučaj u gospodarskom smislu, a veliki potencijal Dunava može s tog aspekta pridonijeti poljoprivredi i razvoju ovog kraja – istaknuo je izvršni direktor sektora poljoprivrede u Agrokor koncernu, Krešimir Kuterovac.

Istaknuto je i kako je već od samog početka rada VUPIK-ove pretovarne luke na Dunavu pokazan interes za cjelokupne kapacitete luke.

Sanja BUTIGAN
Ulaganja u ratarstvo, farme, vinograde…

Govoreći o milijunskim ulaganjima unazad tri godine, direktor VUPIK-a Davor Bošnjaković spomenuo je investicije u sve biznise te vukovarske kompanije – ratarsku proizvodnju, zemljište i obnovu mehanizacije, potom povrtlarstvo na 600 hektara, stočarsku proizvodnju od svinjogojstva do tova junadi i farmi muznih krava. Spomenuo je i ulaganja u vinogradarski i vinarski sektor, s vinarijom godišnjeg kapaciteta šest milijuna litara i malim turističkim kompleksom usred vinograda nadomak Vukovara. “Na žalost, VUPIK je 2010. bio kompanija gotovo na koljenima, što zbog rata, što zbog nemogućnosti investiranja”, rekao je napomenuvši kako je ugovorna obveza, ulaskom VUPIK-a u sastav Agrokora, bila investiranje već sada premašenih 430 milijuna kuna u pet godina. U VUPIK-u danas radi približno 600 radnika.

U luku je uloženo

80

milijuna kuna

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI JURJEVAČKOG NK ZRINSKI

Manuel Getoš pobjednik 1. Jurjevačke čobanijade

SLAVI 70. ROĐENDAN

NK Zagorac

UREĐUJE SE TRG SV. JOSIPA

Novo zelenilo u središtu grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VUKOVARU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Otkriven spomenik „Siluete“

2

SLAVI 70. ROĐENDAN

NK Zagorac

3

UREĐUJE SE TRG SV. JOSIPA

Novo zelenilo u središtu grada