Ekonomija
ZA 55 PROJEKATA 80 MILIJUNA KUNA

Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji najviše novca iz IPARD-a
Objavljeno 3. prosinca, 2012.

Vezani članci

U KORIŠTENJU FONDOVA “ODLIKAŠI”

Slavonija rekorder u povlačenju novca iz IPARD-a, Zagrebu mrvice

OSIJEK - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je isplatila 80,8 milijuna kuna za 55 završenih IPARD projekata, od čega 60 milijuna samo u ovoj godini. Kako se navodi u priopćenju Leticije Hrenković, voditeljice Odjela za odnose s javnošću Agencije za plaćanje, ta činjenica potvrđuje kako do novca iz IPARD -a ipak nije tako teško doći kako se smatra.

Kako ističu iz Agencije, nakon 15 provedenih natječaja za četiri IPARD mjere, do sada je ugovoreno 249 projekta s ukupnim iznosom ulaganja od gotovo milijardu kuna te iznosom ugovorene potpore od pola milijarde kuna. “Od ukupnog iznosa ugovorene potpore 75 posto sredstava je osigurano iz sredstava proračuna EU, a 25 posto sredstava osigurano iz proračuna Republike Hrvatske. Najviše sredstava iz IPARD-a povukle su Osječko-baranjska (33 projekta) i Istarska županija (44 projekta), a uspješno ih prate Zagrebačka (20 projekata), Varaždinska (15 projekata), Sisačko-moslavačka (14 projekata) te Karlovačka županija (14 projekata).

Što se tiče jedinica lokalne samouprave koje imaju manje od 10.000 stanovnika, a koje su prihvatljivi korisnici u mjeri 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“, one su najviše zanimanja pokazale za projekte u sektorima kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda za koje se može ostvariti povrat sredstava u iznosu od 100 posto”, navode iz Agencije uz napomenu da za ugovaranje IPARD projekata preostaje još samo 2013. godina gdje se tek očekuje ugovaranje svih raspoloživih sredstava iz IPARD programa.(Z.R.)

SEKTOR VOĆA HIT IPARD-a

Najbrojnija ulaganja odnose se na sektor ruralnog turizma te na sektor voća i povrća koji je apsolutni hit IPARD-a s ukupno 66 ugovorenih projekata.

249

projekata je dosad ugovoreno

44

projekta su iz Istarske županije

33

projekta su iz Osječko-baranjske županije

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike