Regija
NOVI PROIZVOD

Iz Sladorane na mađarsko tržište 7.000 tona Virovitala
Objavljeno 4. prosinca, 2012.
Recepturu je osmislio voditelj proizvodnje stočne hrane Marko Vučičević

ŽUPANJA – Vrlo uspješna dugogodišnja suradnja Viro grupacije s mađarskim poljoprivrednim proizvođačima još je jednom potvrđena. Za potrebe mađarskoga tržišta i tamošnjih stočara županjska Sladorana proizvela je novi proizvod - Virovital. Nakon što je prije dvije godine na tržište plasirala Sladoliq, dopunsko tekuće krmivo na bazi melase za krave u laktacijskom razdoblju, koje povoljno djeluje na organizam preživača, proizvođači mlijeka iz Mađarske kontinuiranom uporabom povećali su kvalitetu i sastav mlijeka. Mađari su od Sladorane zatražili energetski još jače krmivo, a voditelj proizvodnje stočne hrane Marko Vučičević osmislio je recepturu za Virovital. Prezentacija novog proizvoda priređena je na farmi Peter Clasens Group, gdje su probni uzorci dali odlične rezultate. Krave su, tvrdi vlasnik, dobile sjajniju dlaku, a dnevno su davale dvije do tri litre mlijeka više uz povećanu masnoću. To je rezultiralo potpisivanjem ugovora sa Sladoranom o isporuci 7.000 tona Virovitala na mađarsko tržište. Vlasnik farme na kojoj je održana prezentacija veliki je proizvođač i otkupljivač mlijeka koji kontrolira 10 posto mađarskog tržišta, a tržišni udjel uskoro bi mogao i povećati. Uz 3.000 vlastitih grla, otkupljuje i mlijeko od još 20 tisuća grla na drugim farmama, koja će uskoro također početi koristiti Virovital.

Voditelj proizvodnje stočne hrane u Sladorani Marko Vučičević ističe da je riječ o potpuno prirodnom proizvodu, izrađenom na prirodnoj bazi, bez glicerola, što je mađarske proizvođače posebno iznenadilo.

- Virovital je zapravo strong verzija Sladoliqa jer sadrži 39 posto šećera, dok ga u Sladoliqu ima 27 posto - pojašnjava Vučićević. Dodaje da je bogat cinkom, kojega ima dosta u melasi, a koji se vrlo pozitivno odražava na zdravlje papaka u krava.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U Mađarskoj digestija repe do 22 posto, u Hrvatskoj 18

Suvlasnik Viro grupacije Marinko Zadro ne krije zadovoljstvo uspješnom dugogodišnjom suradnjom s mađarskim poljoprivrednicima, koja je počela proizvodnjom šećerne repe za potrebe virovitičke šećerane, a nastavljena je plasmanom repinog rezanca i dopunskih krmnih smjesa. Mađarska repa, ističe Zadro, odlične je kvalitete, s vrlo visokim postotkom šećera i digestijom koja se kreće u rasponu od 17 do čak 22 posto, dok je kod hrvatskih proizvođača najviša 18 posto. Kao glavni razlog navodi to što Mađari kod gnojidbe tla dodaju samo komponente koje nedostaju, podsjetivši na činjenicu da višak dušika u znatnoj mjeri utječe na smanjenje iskorištenosti šećera iz repe. Vlasnik farme na kojoj je prezentiran Virovital u suradnji s Viro grupacijom pronašao je višestruki interes pa će i na proljeće svoje površine zasijati šećernom repom.

Sladorana će uskoro plasirati i novi proizvod - mliječnu zamjenu za prehranu teladi

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike