Regija
ROKOVČANE NIJE POKOLEBALA HLADNOĆA

Tjednima prosvjeduju zbog
bazne stanice u središtu sela
Objavljeno 3. prosinca, 2012.
Općina nije dala dozvolu, kaže načelnik Jozo Škegro

ROKOVCI- Unatoč hladnoći i jakim naletima vjetra, brojni Rokovčani i jučer su prosvjedovali protiv sada vrć podignute VIPnetove bazne stanice. Njihovi prosvjedi traju već gotovo tri tjedna, no bazna je stanica ipak postavljena. Činjenica je da VIPnet ima ishođene sve potrebne dozvole Ministarstva graditeljstva, gradnja bazne stanice započeta je također u skladu sa svim zakonskim odredbama, no, kažu mještani, koji strahuju za zdravlje zbog zračenja, pravu suglasnost Općine nije dobio.

Razočaranim Rokovčanima u prosvjednom skupu pridružili su se i načelnik općine Jozo Škegro te njegov zamjenik Darko Šakrec.

- Kao Općina iskoristit ćemo sve zakonske i pravne okvire preko kojih ćemo tražiti rješenje. Kao i većina naših mještana, protivimo se gradnji ove bazne stanice, a napominjemo kako VIPnet suglasnost Općine nema - istaknuo je Škegro.

- Borimo se, čini se, uzalud. Kako da mi obični građani dođemo do Ministarstva graditeljstva? U svijetu još nije dokazano u kolikoj je mjeri zračenje repetitiora štetno za ljudsko zdravlje. Ako mi nešto ne poduzmemo, najveći teret bolesti bit će na leđima naše djece i unuka - komentirala je Rokovčanka Marija Dekanić.

Podsjećamo da je stanica sagrađena na privatnoj parceli koja je smještena između kuća te se nalazi u gusto naseljenom dijelu Rokovaca.

VIPnet pak pojašnjava: “VIPnet prije puštanja baznih stanica u rad provodi sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, a na temelju kojih Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdaje suglasnost o puštanju u rad bazne stanice.”

Roberta MESIĆ
Ponudila bih svoju zemlju izvan naselja

- Živim u blizini ove bazne stanice, imam petero djece i naravno da se bojim za njihovo i svoje zdravlje. Zašto nas nisu pitali? Nitko nas nije pitao želimo li baznu stanicu ovdje. Imam OPG i sama bih im ponudila svoju zemlju, izvan ovog naseljenog područja. Oni nisu iznijeli ni jedan argument zbog čega baznu stanicu postavljaju baš ovdje - kaže Rokovčanka Tatjana Andrin.

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike