Osijek
PROMJENA PREHRAMBENIH NAVIKA MOŽE BITI SKUPA

Kako zdravlje može biti najvažnije
kada je zdrava hrana 300 posto skuplja?
Objavljeno 3. prosinca, 2012.
Prema podacima UN-a cijene hrane na rekordnoj su razini u posljednjih 20 godina

Vezani članci

MMF I SVJETSKA BANKA TRAŽE OD UN-A I VODEĆIH ZEMALJA SVIJETA ODLUČNU AKCIJU KOJOM BI SE SPRIJEČILO IZBIJANJE MOGUĆIH GRAĐANSKIH RATOVA ZA HRANU

Zdrava hrana samo za bogate

Iako je istok Hrvatske tradicionalno okrenut domaćoj prehrani, sve više ljudi kupuje provjerene, ekocertificirane žitarice, mahunarke te domaće povrće i prerađevine. Međutim, zdrava je hrana još uvijek preskupa većini građana.

- Nekada su žitarice poput jutarnjih žganaca i raznih kaša bile sastavni dio tradicije i prehrane, a danas ih najčešće zamjenjuju suhomesnate proizvode i mliječne prerađevine, koje u tom slučaju ne čine tradicijsku prehranu koju sustav bio&bio zagovara, kaže Hana Klain, voditeljica odnosa s javnošću Biovege, koja opskrbljuje većinu osječkih trgovina zdrave hrane. I ostale osječke trgovine zdrave hrane poput Harmonije također bilježe porast kupnje, međutim, prema reakcijama nekolicine sugrađana zdrava bi se hrana mnogo više kupovala da su cijene prihvatljivije. Tako, primjerice, u ponudi možemo pronaći integralnu rižu od 500 grama za 13,20 kuna, tjesteninu od durum-pšenice (makaroni) za 10,90 kuna, smeđi grah borlotti (500 grama) za 14,50 kuna, bijeli grah za 17,97 ili pak 200 grama magnezij-klorida (nigari) za 20,90 kuna. Neke su od navedenih cijena u usporedbi s cijenama u trgovinama su i do 330 posto više.

Na pitanje zbog čega su cijene zdravijih proizvoda toliko visoke da ih si većina građana ne može priuštiti, Hana Klein objašnjava: “Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, cijene hrane na rekordnoj su razini u posljednjih 20 godina. Dodatni rast cijena na burzama potaknula je i objava SAD-a o zalihama soje i kukuruza nižima od očekivanih, a visokim cijenama u prilog idu i ovogodišnja suša te rigidniji uvjeti i ishođenje certifikata koji su znatno skuplji nego u poslovanju konvencionalnim proizvodima”. S druge strane, Marina Jeremijaš iz Harmonije navodi da se proizvodi po prihvatljivim cijenama mogu naći, samo treba više tražiti ili pričekati akcije kao i u većini trgovina.

Kada je riječ o preporukama, Biovega će prije svega izdvojiti ponudu ekološkog beskvasnog kruha s ekoimanja Zrno, pripravljenog ručno, tradicionalnom metodom, od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima. Osim uobičajenih sastojaka kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda. Za proizvodnju kruha s imanja Zrno voda se crpi s dubine od 120 metara i nije kemijski tretirana, a za razliku od uobičajenih kvasnih i industrijskih kruhova, ovaj višednevnim stajanjem dobiva na vrijednosti i okusu. Posebno su popularni kruh kayu sa smeđom rižom, ciabatta, polenta, kruh s pet žitarica te seoski ili tahini -kruh.

Sanja CVETKO
Kupnja, ali i savjeti

Za dobro opće stanje organizma preporučuju i kvalitetne ekološke namirnice idealne za svakodnevnu upotrebu, poput žitarica, mahunarki, sjemenki, orašida i suhog voća, koje su u ponudi pod prepoznatljivom robnom markom bio&bio koju čine odabrani domaći ili inozemni ekološki proizvođači, čiji proizvodi podliježu strogim kontrolama kvalitete. “Osim po zdravu hranu, ljudi rado dolaze po savjet djelatnika, koji svakom kupcu pristupaju individualno, prenoseći znanje o zdravoj i prirodnoj prehrani koje je rezultat kontinuirane edukacije, ali i poslovnog i osobnog iskustva”, kažu u Biovegi.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike