Novosti
ZAMJENA ZA VRTIĆ

Stručno osposobljene dadilje
djecu će čuvati u njihovom domu
Objavljeno 2. prosinca, 2012.
Novi zakon od dadilja će tražiti i obveznu stručnu osposobljenost

OSIJEK - Prošlog tjedna javnosti je napokon predstavljen nacrt Zakona o dadiljama, prema kojem bi, kako kaže ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ta djelatnost trebala izići iz sive zone.

Naime, do sada su registriranu djelatnost čuvanja djece mogle obavljati samo predškolske ustanove, a s obzirom na činjenicu da u okviru predškolskog odgoja postoji veliki nedostatak mjesta te su sredstva za osnivanje predškolskih ustanova ograničena, Vlada je odlučila ozakoniti djelatnost dadilje u smislu nadogradnje postojećeg sustava skrbi o djeci. - Neki nemaju mogućnosti za bilo kakav vrtić, a sada ćemo uz sufinanciranje dadilja riješiti i problem predškolskog odgoja djece na nekim područjima gdje nema vrtića, a pomoći ćemo i zapošljavanju većeg broja žena na poslovima dadilja - uvjerena je Opačić.

Novi zakon prema sadašnjem prijedlogu donosi novine koje je Udruga hrvatskih dadilja najavljivala još tijekom ljeta, a najvažnija je ta da će se ovaj posao moći obavljati isključivo kroz trgovačko društvo, obrt ili zadrugu. Zanimljivo je i da se “dadiljanje” više neće moći obavljati u svom vlastitom domu, nego isključivo u djetetovu domu ili poslovnom prostoru namijenjenom isključivo ovoj djelatnosti. Uvjete i opremljenost prostora te ostale uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje u stambenom ili poslovnom prostoru, a osobito veličinu prostora koji je potrebno osigurati po djetetu, propisat će pravilnik Ministarstva socijalne politike. Novi zakon od dadilja će tražiti i najmanje srednjoškolsko obrazovanje, ali i obveznu stručnu osposobljenost za ovaj posao, koji pravilnikom propisuje ministar znanosti i obrazovanja.

Dadilja će morati imati i obvezno osiguranje za štetu koju bi djetetu, roditelju ili trećim osobama mogla prouzročiti obavljanjem djelatnosti dadilje. Inače, registrirana dadilja moći će istovremeno čuvati najviše šestero djece u dobi do navršenih 14 godina, a u tom broju smije biti i njezino dijete do 10 godina, ali među djecom ne smije biti više od jednog djeteta mlađeg od godinu dana. Od ovoga posla može se napraviti i pravi biznis ili mali privatni vrtić te je moguće zaposliti više pomoćnih dadilja. Roditelj će s tvrtkom ili obrtom sklapati pisani ugovor, a sve registrirane dadilje bit će upisane u registar dadilja, koji će biti javan. Ovaj zakon obvezat će i jedinice lokalne samouprave na sufinanciranje dadilja ako na svom području nemaju organiziranu skrb o djeci predškolske dobi.

Nefreteta Z.EBERHARD
30 žena čeka registraciju

U Ministarstvu socijalne politike tvrde kako dio žena nestrpljivo čeka donošenje ovog zakona. “Bila je čak financirana edukacija dvjestotinjak žena koje žele biti dadilje, no nisu mogle registrirati svoju djelatnost. Trenutno 30-ak žena traži i čeka registraciju obrta, a sada će im ta djelatnost biti omogućena i zakonski”, tvrdi Milanka Opačić.

Od dadilja će se tražiti srednjoškolsko obrazovanje, ali i obvezna stručna osposobljenost