Regija
CERNA POMAŽE U ZBRINJAVANJU OTPADA

U spremnicima deseci tona otpada s kolinja
Objavljeno 3. prosinca, 2012.

CERNA – Općina Cerna lani je prva u Slavoniji svojim stanovnicima organizirala zbrinjavanje otpada sa svinjokolja. I ove je godine s Agroproteinkom, zagrebačkom tvrtkom za zbrinjavanje i toplinsku preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla s područja cijele Hrvatske, potpisan ugovor o preuzimanju otpada iz općine Cerna. Tako su riješeni višegodišnji problemi, kaže načelnik Goran Begović. Naime, ekološki osviješteni mještani kopali su rupe i zatrpavali svinjokoljski otpad u zemlju, a neodgovorni su ga bacali po obližnjim njivama i kanalima, pa i na groblju, gdje su ga raznosili psi i mačke.

- Lani smo skupili čak 30 tona otpada, za čije zbrinjavanje plaćamo 1,05 kuna za kilogram, što je zanemarivo u odnosu prema učinku. Ovo se pokazalo kao odlično rješenje - ističe Begović.

U dvorištu veterinarske stanice u Cerni ponovno su postavljeni spremnici i ondje će biti sve dok za njima bude potrebe, odnosno završetka sezone svinjokolja. Mještani koji se ogluše na dobiveni naputak o odlaganju svinjokoljskog otpada i ponovno ga bace po kanalima bit će sankcionirani. Načelnik se s vodnim inspektoratom dogovorio za češći obilazak terena i kontrolu, a svi nesavjesni građani bit će prekršajno prijavljeni i novčano kažnjeni.M. Lešić Omerović

I u Gradištu

I općina Gradište slijedila je primjer svojih susjeda i u dvorištu veterinarske stanice postavila spremnik, tako da mještani više ne moraju razmišljati kamo s otpadom od svinjokolje.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike